ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεγκέρογλου: Κίνηση πανικού η εσπευσμένη κατάθεση του εκλογικού νόμου

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, δικαιολογεί τη στάση του κόμματός του για τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι έχει σταθερή θέση και δεν σύρεται ούτε από το κυβερνών κόμμα ούτε κι από τη ΝΔ.

Παράλληλα ο κ. Κεγκέρογλου ασκεί έντονη κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πεισθεί ότι δεν αντιστρέφεται η κατάρρευσή του». Σφοδρά πυρά εκτοξεύει και εναντίον της ΝΔ, για την οποία λέει ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτηρίζει το περσινό δημοψήφισμα δείγμα πολιτικής εξαπάτησης και αντικρούει την άποψη ότι πρόγραμμα λιτότητας εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ όσο κυβερνούσε, λέγοντας ότι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν θετική η πορεία της χώρας και αχρείαστα τα μέτρα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη του Βασίλη Κεγκέρογλου έχει ως εξής:

Ζητήσατε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τον εκλογικό νόμο. Για ποιους λόγους αρνείσθε να ψηφίσετε την πρόταση της κυβέρνησης;

Εμείς έχουμε δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για το εκλογικό σύστημα. Τα γνωστά 5 σημεία για να έχουμε αναλογική εκπροσώπηση, αλλά παράλληλα και δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Το μπόνους των 50 εδρών πρέπει να μειωθεί και να μην υπερβαίνει τις 30 έδρες υπό προϋποθέσεις. Οι μεγάλες περιφέρειες πρέπει να κατατμηθούν. Το κατώφλι του 3% να διατηρηθεί και να δοθεί η δυνατότητα εκλογής βουλευτών από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Όσο για την τροποποίηση του εκλογικού νόμο, που προτείνει ο κ. Τσίπρας, αποτελεί κίνηση πανικού και αφορά τη διεκδίκηση των 50 εδρών που χάνει το δεύτερο κόμμα. Έχει πειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πλέον μη αντιστρεπτή η πολιτική κατάρρευσή του.
Όμως και η ΝΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιμείνει στο υπερβολικό μπόνους των 50 εδρών. Αν για το θέμα του εκλογικού νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι του αρκεί η στήριξη της ΧΑ και η ΝΔ ότι θα κυβερνά με το υπερβολικό μπόνους των 50 εδρών, οι πολίτες μάλλον θα έχουν άλλη άποψη.

Με την αλλαγή θέσης δεν φοβάστε ότι θα κατηγορηθείτε για ανακολουθία θέσεων και πράξης;

Δεν έχουμε καμία αλλαγή θέσης. Είμαστε σταθεροί.
Έχουμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση που είναι ταυτόσημη με αυτήν που έχει ανάγκη ο τόπος. Το 80% των πολιτών συμφωνεί με το λογικό μπόνους έως 30 έδρες στην περίπτωση που συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν συρόμαστε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη ΝΔ. Δεν αντιμετωπίζουμε καιροσκοπικά το θέμα. Η στρατηγική μας για τη χώρα δεν καθορίζεται από τη συγκυρία. Αντιθέτως, αν συμπεριφερόμασταν δολίως θα υποβάλαμε προτάσεις με γνώμονα το μικροκομματικό μας συμφέρον.

Πώς απαντάτε στην κριτική ότι με την άρνησή σας να ψηφίσετε την κατάργηση του μπόνους κι άρα να ισχύσει η απλή αναλογική εξυπηρετείτε τη ΝΔ και τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη;

Σας έχω ήδη απαντήσει. Είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να εισαγάγει δολίως εκλογικό σύστημα ακυβερνησίας και είναι λάθος της ΝΔ να επιμένει στο υπερβολικό μπόνους των 50 εδρών, που δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη που έχει ο τόπος για δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα του ΟΧΙ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οδήγησε σε καλύτερη συμφωνία απ' ό,τι πριν. Το συμμερίζεσθε; Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στη χώρα;

Το κόστος για τη χώρα και τους πολίτες από την τραγελαφική πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015 ξεπερνά τα 100 δισ. Τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί φέρνουν υπερφορολόγηση και περικοπές για τους πολίτες, ύψους 9,5 δισ. Το ίδιο το δημοψήφισμα, αλλά και η μετατροπή του αποτελέσματος από «αξιοπρεπές» ΟΧΙ σε «ταπεινωτικό» ΝΑΙ, θα μείνουν στην ιστορία ως παραδείγματα πολιτικής εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έκλεισε ο κύκλος αβεβαιότητας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη; Τι λέτε;

Κάθε μέρα κλείνουν 100 επιχειρήσεις και χάνονται πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι νέες που δημιουργούνται, είναι δυστυχώς πολύ λιγότερες, χαμηλότερων οικονομικών αποδοχών και τις περισσότερες φορές μερικής απασχόλησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε την Τετάρτη 6.7.16 αίτημα σύγκλησης των τριών αρμόδιων επιτροπών, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το αίτημα αυτό συνυπέγραψε ήδη η ΝΔ και Το Ποτάμι, ενώ συμφωνεί και η Ένωση Κεντρώων. Στην επιτροπή θα κληθούν να ενημερώσουν οι υπουργοί την εθνική αντιπροσωπεία, ενώ από την πλευρά μας θα καταθέσουμε τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης και εντεινόμενης ανασφάλειας που προκαλείται με το νέο κύμα λουκέτων (Ηλεκτρονική, Πυρσός, Μαρινόπουλος, Softex, Athens Ledra Hotel κ.ά.). Δυστυχώς, η χώρα βρίσκεται σε σπιράλ αβεβαιότητας και ύφεσης, και το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι οι πολιτικές της φέρνουν ακόμη περισσότερη λιτότητα. Πώς θα πείσετε τον πολίτη όταν και εσείς ως κυβερνητικός εταίρος μέχρι το Ιανουάριο του 2015 ακολουθήσατε πρόγραμμα λιτότητας;

Τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η υπερφορολόγηση, οι περικοπές και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν ήταν αναγκαία και δεν θα επιβάλλονταν εάν δεν είχε ανακοπεί η θετική πορεία της χώρας τον Ιανουάριο του 2015. Επιπλέον, πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και αυτό είναι, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Μοσκοβισί, επιλογή της κυβέρνησης.

Μιλάτε για την ανάγκη ευρέων μεταρρυθμίσεων. Γιατί δεν συμβάλλετε σ΄ όσες η κυβέρνηση προχωρά;

Η κυβέρνηση προχωρά με βάση την επώδυνη συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και τα μέτρα που ο ίδιος επέλεξε. Για την κυβέρνηση οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα είναι σε δεύτερη μοίρα και όσες ημιπαρεμβάσεις επιχειρούνται αποσπασματικά, δυστυχώς επιβάλλονται από την τρόικα.
Χωρίς εθνική και κοινωνική συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών τάξεων, χωρίς εθνική γραμμή για ένα πλαίσιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα σέρνεται για πολλά χρόνια.
Οι δήθεν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι από τα σύκα μέχρι τα σταφύλια, αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο, ή για τη χειραγώγηση της δημόσιας ζωής.
Η διαδικασία για τη δήθεν αδειοδότηση καναλιών, αφορά τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και την εξασφάλιση καναλιών σε «κουμπάρους'».
Ακόμα και η συνταγματική αναθεώρηση αποτέλεσε επικοινωνιακό τέχνασμα και παραπέμφθηκε στο 2017.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.