ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η δίκη του γερμανικού κολοσσού

Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων για τα μαύρα ταμεία της Siemens

Τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση για τα μαύρα ταμεία της Siemens, επισήμανε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Χαράλαμπος Τζώνης υπογραμμίζοντας ότι ήδη τα κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει να παραγράφονται.

«Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997 - 1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση» επεσήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την απορριπτική αγόρευσή του για τις ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας που υπέβαλαν συνήγοροι υπεράσπισης των 13 Γερμανών υπηκόων.

Κατά την πρώτη -μετά από οκτώ μήνες- συνεδρίαση για την υπόθεση Siemens, και συγκεκριμένα για τη σύμβαση 8002/97 με το ελληνικό Δημόσιο για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, υπερασπιστές προχώρησαν σε ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Όπως υποστήριξαν, το βούλευμα επιδόθηκε μόνο στην ελληνική γλώσσα, ενώ είναι απαραίτητη η μετάφραση στα γερμανικά και στα γαλλικά τόσο του βουλεύματος όσο και του καταλόγου των εγγράφων γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Την απόρριψη των ενστάσεων ζήτησε από το δικαστήριο ο εισαγγελέας Εφετών, Χαρ. Τζώνης, υποστηρίζοντας πως η μη συνεπίδοση της μετάφρασης δεν προκαλεί ακυρότητα, παρά μόνο αν υπάρχει βλάβη των υπερασπιστικών ισχυρισμών κατηγορουμένου, πράγμα που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Πρόσθεσε δε, πως οι Γερμανοί κατηγορούμενοι απολογήθηκαν με διερμηνέα στο στάδιο της ανάκρισης και κατ'επέκταση είναι ενήμεροι.

Όπως εξήγησε, το δικαστήριο μπορεί να δώσει το χρονικό περιθώριο για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους οι Γερμανοί κατηγορούμενοι, ενώ αναφορικά με τον Ζαν Κλωντ Όσβαλντ επεσήμανε ότι υπάρχει διερμηνέας κατά τη διαδικασία.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του επί των ενστάσεων στις 12 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.