ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το καλοκαίρι των ανατροπών για τα εισοδήματα

Κομφούζιο με μισθούς και συντάξεις

Αλαλούμ προκαλούν η ταυτόχρονη αύξηση στις εισφορές και στην παρακράτηση φόρου, οι μειώσεις στο ΕΚΑΣ, καθώς και το «ψαλίδι» στις επικουρικές.
eisodima

Πάνω από 100.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και 280.000 μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ένιωσαν στην τσέπη τους τις πρώτες μειώσεις, ενώ με τις συντάξεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έρχονται νέα ψαλίδια για 201.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, 6.000 υψηλοσυνταξιούχους και 10.000 τραπεζικούς υπαλλήλους, που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Από 1ης Ιουνίου μετράει και η αυξημένη παρακράτηση για επικουρική ασφάλιση που κοστίζει 0,5% στους μισθούς των υπαλλήλων-εργατών και 1% στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια χάνουν εντελώς το ΕΚΑΣ ή πέφτουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο επίδομα 100.000 συνταξιούχοι. Το ψαλίδι μετράει από τη σύνταξη Ιουνίου και όχι από την αρχή του χρόνου καθώς για το 5μηνο ισχύουν τα παλιά εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι όσοι δεν πληρούν τα νέα θα επιστρέψουν αναδρομικά ποσά εντός του μήνα. Τα αναδρομικά του Ιουνίου θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται εντός του 2016 μέχρι και το Δεκέμβριο.

Μεγάλοι χαμένοι οι παλιοί συνταξιούχοι, ειδικότερα όσοι είχαν φύγει από 19.4.2005, κι αυτό επειδή είχαν λάβει τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Πάνω από 25.000 έχασαν επίσης εντελώς το μέρισμα χηρείας από 1ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.