ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς σε Ερντογάν: Το πραξικόπημα δεν συνιστά άδεια για αυταρχισμό

Τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σε αποψινές δηλώσεις του από το Ερμπίλ στο Βόρειο Ιράκ, όπου πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη, καλεί σε σύνεση «όλες τις δυνάμεις στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, απευθυνόμενος προφανώς άμεσα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιεί πως «αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνιστά άδεια για να ενεργεί κάποιος αυθαίρετα και όχι στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου», προσθέτοντας πως «είναι ακριβώς η Τουρκία όπου χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση του Δικαίου».

Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς καταδικάζει τους πραξικοπηματίες τονίζοντας πως η στάση τους και προπάντων ο φόνος ανθρώπων «δεν δικαιολογείται με τίποτε».

Κατά την άποψή του, είναι γνωστό ότι λόγω της μερικώς πολύ αυταρχικής διακυβέρνησης από την πλευρά του προέδρου Ερντογάν, υπήρχαν πάντα αντιστάσεις, όχι μόνον εκτός αλλά και εντός της Τουρκίας. Ωστόσο «με τίποτε δεν αναμενόταν» ένα με τέτοιον τρόπο οργανωμένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ως προς το εάν, εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος, θα υπάρξουν επιπτώσεις, ειδικότερα στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους υπηκόους (για την οποία η ΕΕ θεωρεί ως εμπόδιο κυρίως τους τουρκικούς νόμους εναντίον της τρομοκρατίας που ενδεχόμενα δεν θα αλλάξουν μετά από αυτές τις εξελίξεις) ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει στις δηλώσεις του πως «ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να υποστηριχθεί κατά 100 ο/ο, όμως εξίσου σημαντική είναι η προστασία της Δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και της πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πρέπει να αναμένεται τώρα μεγαλύτερος αριθμός Τούρκων οι οποίοι θέλουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους από φόβο για καταπίεση.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει στις δηλώσεις του πως, πέραν των άλλων μέτρων, από το υπουργείο του έχουν αποσταλεί στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα ομάδες υποστήριξης για τους Αυστριακούς πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και των οποίων ο αριθμός υπολογίζεται σε 10.000, ενώ 3.300 φέρεται να έχουν δηλωθεί στο ειδικό σύστημα καταγραφής του υπουργείου.

Νωρίτερα, στη Βιέννη ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Σνελ είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για Αυστριακούς οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.