ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινεζική «απόβαση» για επενδύσεις και ανάπτυξη

Με «υπογραφές» επέστρεψε από την Κίνα ο Αλ. Τσίπρας

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τους καρπούς του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα «με υπογραφές και όχι με διακηρύξεις», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες επαφές, προκειμένου οι πολλαπλές συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Κίνα να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης, με το Πεκίνο να διαμηνύει πως θεωρεί ότι το «ελληνικό πρόβλημα» λύθηκε οριστικά.
tsipras-china

Του Γιώργου Μελιγγώνη

 

Αυτή η εκτίμηση, εξάλλου, ότι δηλαδή η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, συγκεφαλαιώθηκε σε μία φράση του Κινέζου προέδρου, όταν αποκάλεσε τη χώρα μας «τον πιο αξιόπιστο εταίρο και φίλο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ταυτόχρονα, σε όλες τις επαφές του –και δη στη Σανγκάη με τους επικεφαλής του κινεζικού κολοσσού Cosco- ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι στοχεύουν στην εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας με την Ελλάδα, πέραν του λιμανιού του Πειραιά. Κατά πληροφορίες, το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να κάνει όσες επενδύσεις χρειαστούν και να «χτυπήσει» όσες αποκρατικοποιήσεις εντάσσονται στην «αλυσίδα», με στόχο να καταστεί η Ελλάδα για την Κίνα ως η βασική πρόσβασή της σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό αφορά λιμάνια, τρένα, ακόμη και επενδύσεις σε παραγωγικές δομές.

 

Τα σχέδια της Cosco

 

Εξάλλου, η συγκεκριμένη κινεζική εταιρεία, μετά την λύση της «παρεξήγησης» σχετικά με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, επαναβεβαίωσε την βούλησή της να συνεχίσει να επενδύει στο λιμάνι του Πειραιά και, μάλιστα, όχι μόνο στο εμπορευματικό «κομμάτι». Οι επικεφαλής της εταιρείας στη Σανγκάη ανακοίνωσαν –και έβαλαν και… την υπογραφή τους, με ό,τι σημαίνει αυτό- πρόσθετες επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να «ανοιχτούν» και στον τομέα της κρουαζιέρας. Επίσης, η συνολική συμμετοχή της Cosco στα έργα του λιμανιού αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να φτάσει ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αφού μεταξύ άλλων η κινεζική εταιρεία ανέλαβε να πραγματοποιήσει έργα υποδομής, να αυξήσει τον αριθμό των αφικνούμενων κοντέινερ, να παίξει ρόλο στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και να δημιουργήσει και έναν τεράστιο χώρο για πάρκινγ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά και εν γένει η πόλη.

 

Από συμφωνία σε συμφωνία

 

Πέραν της Cosco, όμως, εξελίξεις αναμένονται και σε άλλους τομείς, αφού κι εκεί έπεσαν… υπογραφές. Ο λόγος για τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba αλλά και για τις εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας FOSUN και ZTE. Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη και μεταξύ της China Development και της Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοδότηση διακρατικών έργων, ενώ συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο να πέσουν κινεζικά κεφάλαια στην «αναπτυξιακή τράπεζα» που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία CCCP, που είναι η 8η στην Κίνα, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό, την ενέργεια, την φαρμακοβιομηχανία, το real estate και τα χρηματοοικονομικά, ενώ η Fosun, που έχει ήδη «πατήσει πόδι» στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην επένδυση του Ελληνικού, θα ρίξει κεφάλαια στον τουρισμό, αλλά και θα βοηθήσει Έλληνες παραγωγούς στην προσπάθεια εξαγωγής αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα.

Η Alibaba, από πλευράς της, δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και με τις τράπεζες, προκειμένου να «περνάει» στην Ελλάδα η δική της πιστωτική κάρτα, που θα ενισχύσει τις αγορές Κινέζων τουριστών κατά την τουριστική περίοδο.  Και η επίσκεψη Τσίπρα στη ΖΤΕ απέφερε κέρδη, καθώς υπεγράφη συμφωνία με την Forthnet για την ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι θετικός είναι ο απολογισμός όχι μόνο των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και των 45 επιχειρηματιών που μετείχαν στην κυβερνητική αποστολή, αφού στο περιθώριο της παρουσίας Τσίπρα στο Πεκίνο και την Σανγκάη, υπεγράφησαν πολλές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών για νέες business αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ …ΒΡΩΜΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ , ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ !

  Ο Τσίπρας κάποτε αποτιμούσε στο 1 δισ. τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τώρα τον πούλησε 400 εκατ. ευρώ

  Πριν μεταλλαχθεί σε θλιμμένο εφαρμοστή του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ένας σπουδαίος επαναστάτης, τέτοιος που έμοιαζε έτοιμος να συντρίψει τον καπιταλισμό ανά τον πλανήτη.
  Στις 19 Απριλίου του 2013, μιλώντας στη Βουλή
  Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15 στα 2,557 δις.
  Τι ακριβώς κάνετε; Τι ακριβώς κάνουν οι κύριοι του Ταμείου και δεν μας δίνουν και τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην εκτίμηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που πάτε να την ξεπουλήσετε όπως-όπως και όσο-όσο;
  (…)Δηλαδή τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος είναι η υποεκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων, είναι 60 φορές παρακάτω από την χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ, από την προσφορά που έγινε για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ και από την αποτίμηση αντικειμενικών εκτιμητών του ΑΣΤΕΡΑ. Ε, μετά από αυτό κύριε υπουργέ αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που έκαναν αυτήν την αποτίμηση και να διορθώστε αυτό τοτραγικό λάθος σε βάρος του ελληνικού λαού, τότε τι να σας πω».

  Αναρωτιέμαι:
  =================
  θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας την ποινική δίωξη του Αλέξη Τσίπρα για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης για μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ

 2. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ »ΑΡΓΥΡΙΑ» ΤΟΥ…ΟΛΠ «»ΓΥΜΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ»

  ΟΥΤΕ ..ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ?

  Ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του Πειραιά στην Cosco…
  ======================================
  Η θλιβερή και θρασεία μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ προχώρησε στην ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη Cosco. Τη διαδικασία επιδοκίμασε και η ΝΔ, που σε επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ένα σωστό πρώτο βήμα, που δικαιώνει την πολιτική που εφάρμοζε ως κυβέρνηση η ίδια.
  Το ξεπούλημα του ΟΛΠ ανακοινώθηκε την Τετάρτη 20/1, αφού είχε προηγηθεί ένα όργιο σκανδάλων και μαφιόζικων μεθόδων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της κυβέρνησης και της Cosco, η οποία ήταν σχεδιασμένα η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε πρόταση. Η προσφορά της Cosco έγινε στα 22 ευρώ ανά μετοχή – και αυτό εμφανίζεται σαν κέρδος για το δημόσιο από την κυβέρνηση (καθώς όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία η μετοχή βρισκόταν στα 12,95 ευρώ).
  H Cosco πλήρωσε δηλαδή 280 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 51% όλου του ΟΛΠ, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται επίσης η αποβάθρα των κρουαζιερόπλοιων, το καρ τέρμιναλ, η αποβάθρα της ακτοπλοΐας κ.ά. Η κομπίνα της κυβέρνησης και της Cosco βρίσκεται στο ετήσιο ενοίκιο για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, τις οποίες είχε αγόρασε το 2008 (επί Καραμανλή), με συμφωνία όπου έδινε το ενοίκιο κατευθείαν στον ΟΛΠ.
  Το ποσό ανερχόταν το 2014 σε 36,4 εκ. ευρώ, το 2015 στα 38 εκ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2018 ήταν 75 εκ. ευρώ και για το 2021 110 εκ. ευρώ.

  Στο σύνολο της 35ετίας, το εγγυημένο αντάλαγμα θα έφτανε τα 4,3 δισ. Το δημόσιο λάμβανε από τη συμφωνία του 2008 μόνο το 2% επί του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ.

  Το 2015, η Cosco πλήρωσε 38 εκ. ευρώ για τις δύο προβλήτες. Επομένως, τα επόμενα 40 χρόνια θα πρέπει να
  ————————————————————————————————————————————–
  καταβάλλει για τη χρήση των δύο μόνο προβλητών 1.520 εκ. ευρώ περίπου (χωρίς τις προβλέψεις που
  ———————————————————————————————————————————————–
  προκύπτουν από τα έσοδα του λιμανιού). Οι κινέζοι μεγαλοκαπιταλιστές, αγοράζοντας όλο το λιμάνι,
  —————————————————————————————————————————————————-
  καταβάλλουν τα ενοίκια στην ίδια την Cosco, δηλαδή στον εαυτό τους – και με μια απλή αφαίρεση προκύπτει
  —————————————————————————————————————————————————-
  ότι η Cosco κερδίζει τουλάχιστον 1.239 εκ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο, για άλλη μια φορά, είναι ο μεγάλος
  ———————————————————————————————————–
  χαμένος, αφού δεν θα εισπράττει πλέον ούτε τα ενοίκια!
  ——————————————————————————-
  Η Cosco «κλείδωσε» επίσης την αγορά του 16% επιπλέον του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ (για να φτάσει
  =================================================================
  τελικά το 67%) μέσα στα επόμενα 5 χρόνια καταβάλλοντας μόνο 88 εκ. ευρώ επιπλέον.

  Το πιο σημαντικό είναι οι εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα, που έχει επιβάλλει ήδη η Cosco στον Πειραιά. Οι
  ————————————————————————————————————————-
  παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ οδήγησε σε απώλεια 450 θέσεων εργασίας, κακοπληρωμένους εργαζόμενους και εργασιακές συνθήκες ζούγκλας. Πλέον, θα τις γενικεύσει σε όλο τον ΟΛΠ, ενώ θα επηρεαστούν και δεκάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιμάνι, που θα είναι πλέον τσιφλίκι των κινέζων μεγαλοκαπιταλιστών.

  Η Ελλάδα ,μέσω των ΓΝΩΣΤΩΝ σε όλους μας πολιτικών απατεώνων,συνεργατών και …λοιπών ακροδεξιών και τεμπελοαριστερών »καπετάνιων”,” ξεπουλάνε τα ΠΑΝΤΑ για ναμείνουν στην κορυφήν του οχετού που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.