ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις τραπεζών – SSM. Μείωση κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι στόχοι για κάθε τράπεζα για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ορίζοντα το τέλος του 2019. Για το σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Το βέβαιο είναι ότι συνολικά τα «κόκκινα» δάνεια από περίπου 105 δις. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα θα πρέπει να μειωθούν κατά 40 δις. ευρώ την επόμενη τριετία δηλαδή να συρρικνωθούν στα 65 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Η σχετική διαβούλευση τραπεζών – SSM θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει αναλυτικά όχι μόνον πόσο πρέπει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα η κάθε τράπεζα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι. Τα σχέδια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα έχουν ορίζοντα τριετίας και θα αφορούν το διάστημα 2017 - 2019.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι ο ρυθμός μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της οικονομίας, αλλά και από την αναμόρφωση του νομικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν με ταχύτητα και ευελιξία. Σημειώνουν ότι το 2016 στην ουσία είναι χαμένη χρονιά, και το ζητούμενο πλέον είναι να μπουν οι βάσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρή ανοδική τροχιά από το 2017 και να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέψει τις τράπεζες από το επόμενο έτος να κινηθούν δυναμικά.

Σε τρία μέτωπα θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους οι τράπεζες για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναδιαρθρώσεις και οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν τη βασική στρατηγική, καθώς εκτιμάται ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς πάνω από το 30% των σημερινών προβληματικών δανείων μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας μέσω αναδιαρθρώσεων (επιμήκυνση, μερική απομείωση οφειλών, ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης επιχειρήσεων κ.ά.) και άλλων ρυθμίσεων. Η συμφωνία Alpha - Eurobank - KKR αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενεργούς διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Επιπλέον, έχοντας σχηματίσει μεγάλο απόθεμα προβλέψεων, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα κινηθούν πολύ πιο δυναμικά και στο σκέλος των διαγραφών. Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα φορολογικά θέματα δίχως την αντιμετώπιση των οποίων οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ουσιαστική αύξηση των διαγραφών. Τέλος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε πωλήσεις δανείων, αν και οι διοικήσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι οι πωλήσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς, όπως σημειώθηκε, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από το σημερινό απόθεμα «κόκκινων» δανείων μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το περιβάλλον για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων έχει βελτιωθεί και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Πλέον έχουν υιοθετηθεί σημαντικά νομοθετήματα, με αντικείμενο την επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα των διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων. Επιπλέον η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές και η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων, αποτελούν πρωτοβουλίες-τομές για το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.