ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφα ο χρόνος για τη Διοίκηση

Μεγαλύτερη εμπλοκή του ΤΧΣ στο θέμα των «κόκκινων» δανείων επιθυμούν οι δανειστές

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΧΣ και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλει τις παραιτήσεις της. Παράλληλα θα υλοποιηθούν και άλλες αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη άσκησε σκληρή κριτική.
txs

. Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας τόνισε με έμφαση ότι το νέο «μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης – μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό – θέτει κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο».

Σε ότι αφορά το ΤΧΣ ενημερώθηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γιώργος Μιχαλής όσο και διευθύνων σύμβουλος κ. Άρης Ξενόφος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Αναστάσιος Γάγαλης για τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης συστήνοντάς τους να διευκολύνουν την κατάσταση, με την αποχώρησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιθυμούν το ΤΧΣ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η νέα διοίκηση που θα επιλεγεί θα είναι προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι βέβαιο ότι στις εξελίξεις ενεργή είναι η εμπλοκή διαφόρων funds και επενδυτικών σχημάτων που επιδιώκουν μέσω των «κόκκινων» δανείων, που σήμερα φτάνουν τα 110 δις. ευρώ, να αναλάβουν τον έλεγχο επιχειρήσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων,

Σημειώνεται ότι η διοικητική κρίση στο ΤΧΣ ξεσπά λίγες ημέρες μόνο πριν την παράδοση στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών της αξιολόγησης των διοικήσεων που διενήργησε το ΤΧΣ.

Η γενικότερη αναταραχή αποτυπώνεται και στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς. Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα της επιλογή ως νέου διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου. Ωστόσο νωρίς χθες το πρωί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει θετική γνώμη πριν λίγες ημέρες, γνωστοποίησε ότι δεν εγκρίνει την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου. Μετά την εξέλιξη αυτή το Δ.Σ. του ομίλου προχώρησε στην εκλογή ως νέου μέλους του κ. Γιώργου Πουλόπουλου στον οποίο ανατέθηκαν καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε σήμερα τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ανατέθηκε και η άσκηση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO. Ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην Τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος παραμένει μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.