ΚΟΣΜΟΣ

Ομόφωνο «Όχι»

Μήνυμα των ΥΠΕΞ Ευρώπης και ΗΠΑ στην Τουρκία για τη θανατική ποινή

Ομόφωνα απορρίπτουν την υιοθέτηση της θανατικής ποινής καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα όλων για μια δίκαιη δίκη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
us

Στην ανακοίνωση της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ μαζί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, οι υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα το πραξικόπημα της Τουρκίας και επανέλαβαν την πλήρη τους στήριξη στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας όμως, οι υπουργοί έκαναν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση από τις Τουρκικές Αρχές» και να γίνει «ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και να προστατευτούν ζωές και να επαναφερθεί η ηρεμία».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων δικαιώματα και ιδιαίτερα το Πρωτόκολλο 13  που σχετίζεται με την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Τέλος ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία όντας κράτος υπό ένταξη στην ΕΕ και «εταίρος κλειδί», με την οποία η ΕΕ θέλει να συνεχίσει τις καλές της σχέσεις και τη συνεργασία σε κοινά προβλήματα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, η Φεντερίκα Μοργκερίνι τόνισε την ανησυχία της «για την βαρύτητα και τον κίνδυνο» που φέρνει στο προσκήνιο το Τουρκικό πραξικόπημα στη σταθερότητα της περιοχής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε πως αποφασίστηκε η σύσταση προς την Τουρκία για συμμόρφωση με το Κοινοτικό Κεκτημένο με ζητήματα όπως διαχώριση εξουσιών. Παράλληλα όμως, εξέφρασε την ανησυχία της για τον «αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων και θυμάτων στην Κωνσταντινούπολη», κάτι που για την Ιταλίδα Επίτροπο επηρεάζει άμεσα την επιστροφή στην κανονικότητα και σταθερότητα.

Αξίζει να ειπωθεί επίσης, πως η Φεντερίκα Μοργκερίνι αναφερόμενη στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας τόνισε πως «ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για μια στρατηγική και ολοκληρωμένη επανεξέταση της κατάστασης στο μέλλον» και έπειτα συμπλήρωσε πως «έχω επαναλάβει πως η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι κάτι που τους ενδιαφέρει».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.