ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι τράπεζες θα επιτύχουν τη μείωση

Μείωση «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. μέχρι και το 2019

Την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δις. ευρώ ή 40% θα πρέπει να πετύχουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019. Έτσι από το επίπεδο των 100 δις. ευρώ που είναι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν στα 60 δις. ευρώ.

Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα δάνεια που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν (NPEs), φτάνουν τα 105 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο δανείων 201 δισ. ευρώ! Στη βιομηχανία τα προβληματικά δάνεια ξεπερνούν το 50%, με κλάδους όπως η εστίαση, η κλωστοϋφαντουργία και η ξυλεία να εμφανίζουν «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό άνω του 70%!

Σε τρία μέτωπα θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους οι τράπεζες για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναδιαρθρώσεις και οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν τη βασική στρατηγική, καθώς εκτιμάται ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς πάνω από το 30% των σημερινών προβληματικών δανείων μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας μέσω αναδιαρθρώσεων (επιμήκυνση, μερική απομείωση οφειλών, ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης επιχειρήσεων κ.ά.) και άλλων ρυθμίσεων. Η συμφωνία Alpha - Eurobank - KKR αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενεργούς διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Επιπλέον, έχοντας σχηματίσει μεγάλο απόθεμα προβλέψεων, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα κινηθούν πολύ πιο δυναμικά και στο σκέλος των διαγραφών. Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα φορολογικά θέματα δίχως την αντιμετώπιση των οποίων οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ουσιαστική αύξηση των διαγραφών. Τέλος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε πωλήσεις δανείων, αν και οι διοικήσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι οι πωλήσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς, όπως σημειώθηκε, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από το σημερινό απόθεμα «κόκκινων» δανείων μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) μειώθηκε κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 με την Eurobank και την Πειραιώς να εμφανίζουν αρνητικό σχηματισμό NPLs -2% εξέλιξη που τις επέτρεψε να προχωρήσουν σε μείωση των προβλέψεων. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το σύνολο των κόκκινων δανείων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από περίπου 86 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αντανακλά τον περιορισμό του σχηματισμού νέων προβληματικών δανείων και την σημαντική διαγραφή προβληματικών χορηγήσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.