ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Σε ύφεση και το 2016 η ελληνική οικονομία

Σταθερά σε τροχιά ύφεσης θα παραμείνει η ελληνική οικονομία και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως εκτιμά ο οίκος Moody's σε έκθεσή του για την Ελλάδα.
moodys

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,7%, αλλά η Ελλάδα θα κατορθώσει να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το επόμενο έτος, με εκτίμηση ότι η οικονομία θα «τρέξει» το 2017 κατά 1,8%.

Σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, η εικόνα της οικονομίας και η πορεία της θα εξαρτηθεί σε σημαντικό ποσοστό από το πόσο γρήγορα το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε εξόφληση των οφειλών του προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα οι οποίες είχαν αγγίξει τον Απρίλιο τα 5,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με το χρέος ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα φθάσει στο 182,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αν και το χρέος είναι υψηλό το ύψος εξυπηρέτησής του είναι σχετικά διαχειρίσιμο. Σε περίπτωση, πάντως, περαιτέρω διεύρυνσής του, ο Moody's τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αναδιάρθρωσής του μεταξύ Αθήνας και εταίρων.

Κατά τον Moody's οι συνθήκες στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί και ως εκ τούτου διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση Caa3 αλλά και τις «σταθερές» προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Εκτιμά ακόμη ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και το γεγονός ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, έχει απομακρύνει, αν και όχι εντελώς το ενδεχόμενο «κόντρας» μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.