ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο αντιμετώπισης των διπλών εκλογών

ΝΔ: Δεν θα βρει 200 ο Τσίπρας

Βεβαιότητα στη Συγγρού ότι ο νέος εκλογικός δεν θα είναι άμεσης εφαρμογής.
ndmitsotakis

Μετά και την επίσημη δήλωση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο αλλά θα καταθέσει δική του πρόταση, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πλέον δεδομένη την αδυναμία του κ. Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου το νέο εκλογικό σύστημα να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι ακόμη και ένα άρθρο εάν εξασφαλίσει 200 ψήφους, όπως πχ η ψήφος στα 17, τότε αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, ακόμη κι αν το σχέδιο νόμου στο σύνολό του δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους επί της αρχής.

Στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι με αυτή την πρόβλεψη ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε αυτά που προκρίνουν την απλή αναλογική είτε όσα προσχηματικά θα αρνηθούν την ψήφο στα 17, ωστόσο εκτιμούν ότι η προσπάθεια του Πρωθυπουργού θα καταρρεύσει καθώς δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες ψήφοι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο νέος νόμος δεν θα ψηφιστεί και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τον βρει μπροστά του.

Ήδη στο παρασκήνιο έχει ανοίξει η συζήτηση, δεδομένης και της δημοσκοπικής χαμηλής πτήσης των κομμάτων, ενος σεναρίου επανάληψης των δίδυμων εκλογών του 2012. Κάτι που δεν είναι απίθανο να συμβεί, αν για παράδειγμα το πρώτο κόμμα βρεθεί στο εκλογικό όριο του 32 – 33%. Σε αυτή την περίπτωση, η επανάληψη των εκλογών θα ήταν μία πολύ πιθανή εκδοχή, και μάλιστα υπό το νέο εκλογικό σύστημα που θα έχει ψηφίσει ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.