ΕΛΛΑΔΑ

Και του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

Μεταφέρονται στην Αθήνα οι «8» στρατιωτικοί - Νέες πιέσεις από την Τουρκία για την έκδοσή τους

Περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση με την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
tourkoi

Αιφνιδιαστικά οι στρατιωτικοί μεταφέρονται από την Καβάλα στην Αθήνα. Μάλιστα οι δικηγόροι τους δεν γνώριζαν τίποτα. Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια στην Καβάλα. Εκεί κατέθεσαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, με τη συνήγορό τους να σημειώνει ότι φοβούνται για τη ζωή τους εάν επιστρέψουν στην Τουρκία.

Οι αιτήσεις ασύλου θα αρχίσουν να εξετάζονται στις 27 Ιουλίου, αλλά ως φαίνεται θα εξεταστούν από την κεντρική υπηρεσία στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων τους στην Εφημερίδα των Συντακτών, σε περίπτωση που η υπηρεσία ασύλου απορρίψει τις αιτήσεις τους, θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή, που εδρεύει στην Αθήνα, ενώ αν χρειαστεί θα καταφύγουν και στα διοικητικά δικαστήρια.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σημείωνε σχετικά στην Καθημερινή ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την έκδοση».

Η αναστολή της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν ότι «το αίτημα των πολιτών» για την επιβολή θανατικής ποινής στους προδότες θα εξεταστεί σοβαρά.

Σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι «8» πρέπει να εκδοθούν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται χρόνια για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Εάν θέλει κανείς να καθυστερήσει την υπόθεση της έκδοσης του Γκιουλέν, αυτό μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά, εάν υπάρχει αποφασιστικότητα, μπορεί να ολοκηλρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο TRT Haber.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει τη σύσταση επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν, δήλωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν και προειδοποιώντας ότι στο μεταξύ δεν πρέπει να επιτραπεί στον Φετουλάχ Γκιουλέν να διαφύγει σε άλλη χώρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.