ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν

O αρχηγός των Ταλιμπάν καλεί τους Αμερικανούς να βάλουν «τέλος στην κατοχή»

Ο νέος αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακουντζάντα, καλεί σήμερα τους Αμερικανούς να "βάλουν τέλος στην κατοχή" που επιβάλλουν στη χώρα, στο πρώτο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ-Ελ-Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

"Αποδεχθείτε την πραγματικότητα αντί να χρησιμοποιείτε άσκοπα τη δύναμή σας (...) και βάλτε τέλος στην κατοχή", γράφει ο μουλάς Ακουντζάντα, ο οποίος διαδέχθηκε στις 25 Μαΐου τον μουλά Μανσούρ, σε "μήνυμα προς τους Αμερικανούς εισβολείς και τους συμμάχους τους", το οποίο έλαβε το AFP.

"Το μήνυμά μας προς τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους είναι το ακόλουθο: οι Αφγανοί μουσουλμάνοι δεν φοβούνται ούτε την ισχύ σας ούτε τα τεχνάσματά σας. Θεωρούν το μαρτύριο απέναντί σας γλυκό σκοπό της ζωής τους".

"Δεν βρισκόσαστε απέναντι σε μια οργάνωση ή μια παράταξη, αλλά απέναντι σ' ένα έθνος. Δεν θα κερδίσετε", προειδοποιεί ακόμη ο αρχηγός της ισλαμιστικής εξέγερσης, ο οποίος επικαλείται τα προηγούμενα των Βρετανών και των Σοβιετικών, δύο μεγάλων στρατών οι απόπειρες των οποίων να καταλάβουν το Αφγανιστάν κατέληξαν σε αιματηρή αποτυχία.

"Οι Αφγανοί δεν δέχονται συστήματα που εγκαθιδρύονται από τους εισβολείς", επιμένει καλώντας τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να εξετάσουν μια "πολιτική λύση" μάλλον, παρά την προσφυγή στη βία.

Οι Ταλιμπάν συνηθίζουν να απευθύνουν μήνυμα σε καθεμιά από τις μεγάλες μουσουλμανικές γιορτές.

Θρησκευτικός αξιωματούχος που δεν είναι πολύ γνωστός, ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακουντζάντα, ηλικίας περίπου 50 ετών, επελέγη από τους Ταλιμπάν μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του προκατόχου του, του μουλά Μασούρ, που σκοτώθηκε στις 21 Μαΐου από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου σε πακιστανικό έδαφος, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.