ΚΟΣΜΟΣ

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Ο Φελίπε Γκονθάλεθ ζήτησε από τους Σοσιαλιστές να διαπραγματευθούν με τον Ραχόι

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ ζήτησε σήμερα από την παράταξή του να διαπραγματευθεί με τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι ώστε να επιτραπεί στη δεξιά να κυβερνήσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να βγάλει τη χώρα από την πολιτική παράλυση.

«Η λύση για να έχουμε έναν πρωθυπουργό στην Ισπανία, περνάει από μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP, δεξιά) ή μια κυβέρνηση της οποίας να ηγείται το PP», γράφει ο 74χρονος Φελίπε Γκονθάλεθ, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός επί 13 χρόνια, από το 1982 έως το 1996, σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα El Pais.

Ο Γκονθάλεθ, ο οποίος διαθέτει ακόμη μεγάλη επιρροή στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), υπολογίζει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης της δεξιάς «που να υποστηρίζεται από 169 ή 170 βουλευτές», από τους 350 που αριθμεί η Βουλή, δηλαδή από τους βουλευτές του PP (137), αυτούς του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos (13,05% και 32 έδρες) και τον μοναδικό βουλευτή ενός μικρού περιφερειακού σχηματισμού, του Συνασπισμού των Καναρίων.

Αυτό προϋποθέτει να απέχει το PSOE, δεύτερη πολιτική δύναμη με 85 βουλευτές που μπορεί να μπλοκάρει κάθε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα οφείλει να αποδεχθεί τον διάλογο που του προτείνει ο υποψήφιος του PP, δηλώνοντας παράλληλα σαφώς ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συνασπισμό με αυτό το κόμμα» γράφει ο Γκονθάλεθ.

Το PSOE «οφείλει να καταλάβει τη θέση του σε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση», δηλώνει δύο ημέρες πριν από μια αποφασιστικής σημασίας συνεδρίαση της ηγεσίας του σοσιαλιστικού κόμματος για να αποφασισθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Ο αρχηγός του PSOE Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει μιλήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου και το κόμμα είναι διαιρεμένο όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι, άρχισε από την πλευρά του αυτή την εβδομάδα να συναντά τους ηγέτες άλλων σχηματισμών για να βρει τους απαραίτητους συμμάχους.

Βγήκε ενισχυμένος από τις νέες βουλευτικές εκλογές που οργανώθηκαν στις 26 Ιουνίου έπειτα από έξι μήνες πολιτικού αδιεξόδου, με 14 έδρες περισσότερες και 33% των ψήφων, αλλά δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ήρθε δεύτερο με 22,66% των ψήφων, μπροστά από τον αριστερό συνασπισμό Unidos Podemos (21,1% και 71 έδρες).

Ο Γκονθάλεθ υπήρξε σφοδρός πολέμιος μιας συμμαχίας με τον συνασπισμό Unidos Podemos του οποίου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει κάποια εύλογη εναλλακτική πλειοψηφία».

Ο Γκονθάλεθ υποστηρίζει πως είναι «αδιανόητο» να παραταθεί το πολιτικό αδιέξοδο, υπενθυμίζοντας πως η Ισπανία οφείλει να υιοθετήσει επειγόντως «προϋπολογισμούς που να διέπονται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Βρυξελλών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.