ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ντάλας από βδομάδα ο Ομπάμα

Ο μακελάρης του Ντάλας είχε φανερώσει στο facebook την οργή του ενάντια στους λευκούς

Ο 25χρονος Μάικα Εξέιβιερ Τζόνσον, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ως ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στο Ντάλας σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς, είχε αναρτήσει το Σάββατο, πέντε μέρες πριν την επίθεση, ένα οργισμένο παραλήρημα ενάντια στους λευκούς σε μια σελίδα στο facebook που έφερε την ονομασία: "Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων του Μισσισιπή", καταδικάζοντας τα λιντσαρίσματα και τις βιαιοπραγίες εναντίων Αφροαμερικανών.  

"Γιατί τόσοι πολλοί λευκοί (όχι όλοι) χαίρονται να δολοφονούν και να συμμετέχουν στις δολοφονίες αθώων όντων", έγραψε ο Τζόνσον στην ανάρτηση του, που συνοδευόταν από ένα βίντεο που εμφάνιζε ωμές σκηνές με ανθρώπους να συμμετέχουν στην θανάτωση μιας φάλαινας, κάνοντας συγκρίσεις με την μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Στην φερόμενη ως προσωπική σελίδα του Τζόνσον στο Facebook, παρουσιαζόταν ως μαύρος εθνικιστής, έχοντας αναρτημένες φωτογραφίες της Μαύρης Δύναμης (Black Power) και της κόκκινης, μαύρης, πράσινης σημαίας, γνωστή και ως η σημαία της χειραφέτησης των Μαύρων. Στην φωτογραφία προφίλ του εμφανίζεται με υψωμένη την γροθιά του στον γνωστό χαιρετισμό της Μαύρης Δύναμης.

mix

Σε μια άλλη ανάρτηση του στις 2 Ιουλίου στην σελίδα "Μαύροι Πάνθηρες" εξέφρασε την οργή του για τον τρόπο που οι λευκοί μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς, κάνοντας αναφορές στους προγόνους του που ξυλοκοπήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και σκοτώθηκαν.

Ο Τζόνσον υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015. Εστάλη στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και κέρδισε σειρά μεταλλίων για τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με τα αρχεία του στρατού.

Ο Τζεφ Τζόνσον, επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο φερόμενος δράστης ήταν μέλος ομάδας μαύρων εθνικιστών.

Πολλά παραμένουν άγνωστα ακόμη για τον Τζόνσον, ενώ δεν κατέστη χθες δυνατή η επικοινωνία με μέλη της οικογένειας του. Δεν είναι σαφές αν εργαζόταν, αν και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε πως εργαζόταν για μια εταιρεία που βοηθά παιδιά και ενηλίκους με διανοητικές αναπηρίες.

Σύμφωνα με τα δημόσια μητρώα, ο νεαρός άνδρας διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, ενώ και ο στρατός είχε καταχωρημένο το ίδιο προάστιο ως πόλη καταγωγής του.

Τον 25χρονο σκότωσαν τα ξημερώματα άνδρες των ειδικών δυνάμεων αφού ο φερόμενος ως δράστης οχυρώθηκε σε ένα κτίριο της πόλης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές αν η επίθεση προήλθε από έναν μόνο ή πολλούς ενόπλους.

Ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς δήλωσε πως ο δράστης έδρασε μόνος του, αν και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τόνισε ότι παραμένει σημαντικό να καθοριστεί αν υπάρχουν και άλλοι συνεργοί στην επίθεση.

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει σύνδεση με τρομοκρατική συνομωσία - Στο Ντάλας από βδομάδα ο Ομπάμα

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο δράστης της επίθεσης στο Ντάλας στην οποία σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί δεν είχε καμιά σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι ερευνητές πλέον αποκλείουν δημόσια την πιθανότητα το πρόσωπο που διέπραξε αυτή τη φρικιαστική πράξη βίας να είχε οποιουδήποτε είδους σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε στις ΗΠΑ είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, όπου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του NATO.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σύνδεση με μια τρομοκρατική συνωμοσία οποιουδήποτε είδους», πρόσθεσε ο Έρνεστ.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τοπικούς αξιωματούχους στο Ντάλας και τους προσέφερε κάθε βοήθεια.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα ταξιδέψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Ντάλας. Ο Έρνεστ ανέφερε ακόμη πως ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί βαθιά για το πόσο εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ να αποκτήσει όπλα.

«Οι επιπτώσεις που έχει η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα στις κοινότητές μας είναι κάτι που ανησυχεί πολύ» τον Ομπάμα, σημείωσε ο εκπρόσωπός του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, τον Ντέιβιντ Μπράουν, όσο και με την υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, τη Λορέτα Λιντς, και ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών σχετικά με τη δολοφονία πέντε αστυνομικών στην πόλη αυτή του Τέξας. «Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του εκ μέρους όλης της χώρας στον αρχηγό Μπράουν για τους αστυνομικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν», ανέφερε ο Έρνεστ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.