ΚΟΣΜΟΣ

Τον καλεί να μειώσει το χρόνο έκτακτης ανάγκης

Ο Σταϊνμάιερ καλεί τον Ερντογάν να επιδείξει σύνεση

Ανησυχία εκφράζει ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία. Κορυφαίοι Τούρκοι πολιτικοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του μέτρου. Ερντογάν: «Γράψαμε έπος ηρώων».
stanmayer

Από τα μεσάνυχτα και για τρεις μήνες η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συνέλθει εντός της ημέρας για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει τη διάρκεια του μέτρου ή ακόμη και να το άρει. Ωστόσο, δεδομένης της σαφούς πλειοψηφίας που διαθέτει το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) και Ανάπτυξης, δεν αναμένεται κάτι τέτοιο.

«Να περιοριστεί χρονικά»

«Θα πρέπει να περιοριστεί το μέτρο στο μικρότερο δυνατό διάστημα και στη συνέχεια να τερματιστεί άμεσα»
Ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον για τη διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να περιορίσει χρονικά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Θα πρέπει να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα και στη συνέχεια να τερματιστεί άμεσα», τόνισε. «Οτιδήποτε άλλο θα διαιρούσε τη χώρα και θα την αποδυνάμωνε, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παρατήρησε ότι η επιβολή του μέτρου δείχνει καθαρά πόσο βαθιά είναι τα ίχνη που άφησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην πολιτική και στην κοινωνία. Παράλληλα προειδοποίησε πως, παρά τα όποια μέτρα λαμβάνονται για τη διερεύνηση των δυνάμεων που στήριξαν το πραξικόπημα, θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές του κράτους δικαίου, της αναλογικότητας των μέτρων και να επικρατεί σύνεση.

«Έπος ηρώων»

Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι επιδόθηκαν σε προσπάθειες καθησυχασμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ μέσω του twitter διευκρίνισε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν επηρεάζει την ελευθερία του τύπου, της συνάθροισης και της ελεύθερης μετακίνησης, και ότι δεν πρόκειται για κήρυξη στρατιωτικού νόμου όπως έγινε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας το 1980. «Δεν θα αλλάξει η ζωή των κανονικών ανθρώπων, η οικονομική ζωή θα συνεχιστεί ομαλά». Αλλά και ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, επίσης μέσω twitter, τόνισε ότι η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν στρέφεται εναντίον της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Αλλά και ο τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του με πολλά νυχτερινά διαγγέλματα. «Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τις αρχές της δημοκρατίας», υπογράμμισε. Παράλληλα απέρριψε επικρίσεις από την ΕΕ. Κάνοντας αναφορά στη Γαλλία υπενθύμισε ότι κι άλλες χώρες για λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις επέβαλαν το ίδιο μέτρο. «Δεν έχετε το δικαίωμα να μας επικρίνετε», τόνισε. Για την καταστολή του πραξικοπήματος ανέφερε: «Εμείς, ως τουρκικός λαός, γράψαμε ένα έπος ηρώων».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.