ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς-Κοτζιάς κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών

«Ο Βαρουφάκης ήθελε συνέχιση των δεσμεύσεων Σαμαρά»

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση μετά το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και έπειτα τις αποκαλύψεις στο βιβλίο του στενού φίλου του, οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
pappasvaroufakis

του Γιώργου Μελιγγώνη

Μάλιστα, χθες βράδυ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στο παρασκήνιο της ταραγμένης περυσινής διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτοντας ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης εισηγείτο την συνέχιση του προγράμματος επί του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

Με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» και τη ΝΔ να φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν το 2015, το Μαξίμου αντεπιτίθεται, προκειμένου να ακυρώσει τα όσα λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και το περιβάλλον του -και, μάλιστα, στην επέτειο του περυσινού δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Βολές, λοιπόν, εναντίον του πρώην «τσάρου» της οικονομίας εξαπέλυσαν χθες, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, που παρέτεινε κατά τέσσερις μήνες την ισχύουσα συμφωνία, ο Νίκος Παππάς αποκάλυψε τί εισηγείτο τότε ο υπουργός Οικονομικών: «Εκεί (σ.σ.σ στη συμφωνία για τετράμηνη παράταση του προγράμματος) φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και, κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, διευκρίνισε: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». «Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας», κατέληξε ο Νίκος Παππάς.

Στις ίδιες αποκαλύψεις, από την ίδια συχνότητα, προέβη και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Κατά τον ίδιο Κοτζιά, ο Γιάννης Βαρουφάκης «επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη. Έλεγε να κλείσουμε επί τόπου γιατί θα μας έκλειναν τα ΑΤΜ, η συμφωνία θα ήταν χειρότερη από αυτή που πήραμε τελικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, με δεδομένο ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν φημίζεται για... την σιωπή του, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του πρώην υπουργού στις δηλώσεις των Παππά-Κοτζιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.