ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία

Ολάντ: Δεν αποκλείεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες

Πέντε ημέρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια για έξι μήνες, κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
hollande1

Καθώς διαπράχθηκε «μια επίθεση», η οποία «δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούσε να βρει μιμητές», είπε ο Ολάντ, «η ευθύνη μου και αυτή του κοινοβουλίου είναι να παρατείνουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες», ωστόσο «είμαι ανοικτός στο ενδεχόμενο να παραταθεί για τρεις μήνες επιπλέον».

Η δήλωση αυτή εγγράφεται σε ένα πολιτικό κλίμα στο οποίο οι πάντες πλέον στη Γαλλία μοιάζουν να στρέφουν το βλέμμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ εντείνονται τα φραστικά πυρά από την αντιπολίτευση για τη «χαλαρότητα» των αρχών όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ζητεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση να υιοθετήσει προβλέπει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, αλλά, εάν υπάρξει συναίνεση, η διάρκεια του μέτρου θα μπορούσε να επεκταθεί σε ένα εξάμηνο, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017. Αυτό το καθεστώς, που διευκολύνει τις έρευνες των αρχών και τους δίνει έκτακτες εξουσίες, είχε τεθεί σε ισχύ μετά τις επιθέσεις που είχαν διαπράξει οι τζιχαντιστές στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου 2015.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας διχάσουν, να μας χωρίσουν, να στρέψουν τον έναν εναντίον των άλλων», επισήμανε ο Ολάντ στη Λισαβόνα και πρόσθεσε πως έχει «καθήκον» να φροντίσει «να παραμείνουμε ενωμένοι, συγκεντρωμένοι, ικανοί να αντιδράσουμε» στην απειλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.