ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανακοινώσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Ομπάμα: Στηρίζουμε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι και συμφώνησαν να στηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Μήνυμα προς όλες τις πλευρές να αποφευχθεί η αιματοχυσία και η βία.
obama

Τη στήριξη των ΗΠΑ εξέφρασε ο κ. Κέρι και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τις ώρες που ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος.

Δήλωση στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης έκανε και η Χίλαρι Κλίντον.

«Παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις με το πραξικόπημα στην Τουρκία σήμερα με μεγάλο προβληματισμό. Πρέπει όλοι να ζητήσουμε πρωτίστως ηρεμία και σεβασμό στους νόμους, τους θεσμούς, και στις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα και να στηρίξουμε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και αιματοχυσία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο των αμερικανών πολιτών όσο και των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών», ανέφερε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Παγκόσμιος συναγερμός

Η πρώτη αντίδραση των ξένων ηγετών ήταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν τους πολίτες των κρατών τους που βρίσκονταν στην Τουρκία. Σχετικές οδηγίες εξέδωσαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γαλλία.

Τις ώρες που φαίνονταν να κυριαρχεί το πραξικόπημα κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία ή οποία του το αρνήθηκε. Στη συνέχεια τα δημοσιεύματα ήθελαν τον κ. Ερντογάν να κατευθύνεται στη Ρώμη.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, φάνηκε η κατάσταση να αλλάζει. Τον τόνο έδωσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως Ομπάμα και Κέρι επικοινώνησαν και συμφώνησαν πως θα πρέπει να αποφευχθεί η βία και να στηριχθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα την έντονη ανησυχία της Μεγάλης Βρετανίας είχε εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτό το κλίμα η Μόσχα έδωσε οδηγίες στους πολίτες της να μείνουν μακριά από τα γεγονότα και να επιστρέψουν το συνομότερο δυνατόν στη Ρωσία.

Την κατάσταση για τη θέση της Γερμανίας ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία και να διαφυλαχθούν οι ανθρώπινες ζωές».

'Εκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης από τον ΟΗΕ

Αγωνιώδη έκκληση για ψυχραιμία απήυθυνε προς όλες τις πλευρές στην Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε μήνυμά του μετά την ενημέρωση που έλαβε από τους συνεργάτες του για την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως ο Μπαν Κι Μουν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και ότι είναι αρκετά ανήσυχος από τις αναφορές που λαμβάνει από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα της Ασίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν μία λύση για τον έλεγχο της κατάστασης και επιδιώκουν την επικράτηση της ηρεμίας στην Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.

Παρέμβαση ΝΑΤΟ

Με την επισήμανση ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος το ΝΑΤΟ ζήτησε σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.