ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση

Οργιάζει η μαύρη εργασία-Φτάνει στο 25% του ελληνικού ΑΕΠ!

Τη «Διαγνωστική Έκθεση για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα», η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, επικύρωσαν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σήμερα, στην Αθήνα.

Η διαγνωστική έκθεση αξιολογεί την έκταση, τη φύση και τους παράγοντες ώθησης της αδήλωτης οικονομίας στην Ελλάδα και παραθέτει υποδείξεις για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος. Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται συνήθως ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Στα μέτρα καταπολέμησης και αντιμετώπισης του προβλήματος, η έκθεση προτείνει την υλοποίηση μίας ολιστικής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.

Με αφορμή την επικύρωση της έκθεσης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιβεβαίωση από όλους τους κοινωνικούς εταίρους της ανάγκης να επιστρέψει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον κεντρικό εθνικό στόχο της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά. Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κάθε άλλης πλευράς της εργασιακής ζούγκλας αποτελούν, επίσης, ελάχιστες προϋποθέσεις για μία δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος όλου του λαού μας».

«Οι εκτεταμένες μνημονιακές απορρυθμιστικές παρεμβάσεις στο προστατευτικό πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, έχουν οδηγήσει αποδεδειγμένα σε αύξηση της εργοδοτικής παραβατικότητας με δραματικές επιπτώσεις στους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και προσθέτει: « Τη χαριστική βολή στην προστασία των εργαζομένων αναμένεται να δώσει το νέο κύμα παρεμβάσεων σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως οι ομαδικές απολύσεις και το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παράλληλα με τα καίρια χτυπήματα στον πυρήνα, στην ''καρδιά'' της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, όπως οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και την απεργία, τα οποία η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο 3ο Μνημόνιο να υλοποιήσει χωρίς επιστροφή στο προ μνημονίων θεσμικό πλαίσιο».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. shkat 18:25 06/07/2016

    Δηλαδή δεν ξέρουν που θα πιάσουν αυτούς που δουλεύουν χωρίς να είναι δηλωμένοι ? να τους πω μερικές χιλιάδες εργαζόμενους που δεν ξέρουν τι πάει να πει ένσημο ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ είναι γεμάτο με πακιστανούς , Αλβανούς , ρουμάνους που δουλεύουν όλοι μαύρα , γιατί ποτέ και κανείς δεν πήγε να ελεχξη ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.