ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι παραιτήσεις του ΤΧΣ

Παραδίδονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών

Σήμερα η δημοσιοποίηση των παραιτήσεων της διοίκησης του ΤΧΣ.
bank

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα και σήμερα θα παραδώσει το ΤΧΣ στις τράπεζες τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών. Για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που διενήργησε η Spencer Stuart, ήδη έχουν ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ.

Η αξιολόγηση στηρίζεται σε 10 κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και θα αναφέρεται αναλυτικά αν το κάθε μέλος πληροί ή όχι τα κριτήρια. Τα αποτελέσματα θα έπρεπε να είχαν ήδη παραδοθεί και πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και σήμερα. Χθες συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ όπου τα μέλη της υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, μετά από σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι διοικήσεις των τραπεζών, θα πρέπει να αντικατασταθούν -ήδη οι αλλαγές έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό- στελέχη που δεν προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και όσο μέλη κατείχαν δημόσιες, πολιτικές ή κομματικές θέσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, SSM, επιδιώκει περισσότερες αλλαγές, από αυτές που προκύπτουν από την αξιολόγηση,  προκρίνοντας μια σε βάθος ανανέωση των διοικήσεων των τραπεζών. Ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, που πλέον έχει την εποπτική ευθύνη των εγχώριων συστημικών τραπεζών, προκρίνει τον εμπλουτισμό των διοικήσεων με τεχνοκράτες εκτιμώντας ότι έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος με πρώτη πρώτη το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΤΧΣ. Εκτός ταμείου θα βρεθούν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Άρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Αναστάσιος Γάγαλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.