ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει επίτιμος πρόεδρος

Αποχωρεί από την ηγεσία της Πειραιώς ο Μιχ. Σάλλας

Ιστορική η σημερινή μέρα για το τραπεζικό σύστημα καθώς την απόφασή του να μη συμμετέχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ο επί 25 χρόνια πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας.
sallas11

Ο Πρόεδρος κ. Μ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.  Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».

Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.

Ο κ. Σάλλας με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας και πιστεύει  ότι,  η Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της.

Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Προσωρινά αναλαμβάνει πρόεδρος η Χαρίκλεια Απαλαγάκη εκτελεστικό μέλος του ομίλου.

Ο Γιώργος Πουλόπουλος θα παραμείνει προσωρινός CEO της Πειραιώς.

Εν τω μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς, σύμφωνα με το bankingnews.gr πραγματοποιήθηκε στην σκιά της επιστολής του SSM που εστάλη χθες 19 Ιουλίου του 2016 και το οποίο απαιτούσε από την Πειραιώς και την Εθνική να τοποθετήσουν αλλοδαπούς τραπεζίτες στις επιτροπές αξιολόγησης και στην επιτροπή προαγωγών.

Παράλληλα η απόφαση παραίτησης είναι πιθανό να σχετίζεται με την αύξηση κεφαλαίου και τα 298 εκατ που εξετάστηκαν από τον SSM χωρίς να έχουν βρει κάτι μεμπτό αλλά και χωρίς να κλείνουν την υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι ο Paulson που ελέγχει άμεσα το 9,23% και έμμεσα έως το 20% της Πειραιώς είχε ζητήσει την παραίτηση Μ. Σάλλα και απαιτούσε να διορίσει διευθύνων σύμβουλο.

Τι ανέφερε η επιστολή SSM

Η περίφημη επιστολή του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών εστάλει τελικώς στις 19 Ιουλίου του 2016 στην τράπεζα Πειραιώς.
Η επιστολή αφορούσε την Επιτροπή Προαγωγών το nomination committee στην αγγλική ορολογία και η επιστολή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική αντιθέτως χαρακτηρίζεται ακατανόητη.....
Πίσω από όλα αυτά κρύβεται το βαθύτερο σχέδιο να καθοριστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και να ελεγχθεί η διοίκηση δεν υπάρχει διαφορετική εξήγηση.
Τι ακριβώς έχει συμβεί.
Ο SSΜ αξιολογούσε την τράπεζα Πειραιώς σε δύο σκέλη.
1)Την αύξηση κεφαλαίου
2)Την δομή του nomination committee δηλαδή της επιτροπής προαγωγών.
Για την αύξηση δεν προκύπτει κάτι και όπως φαίνεται η υπόθεση αυτή δεν θα απασχολήσει σε αυτή την φάση την επικαιρότητα.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο όμως – που επίσης δεν είναι κατανοητός – ο SSM δεν κλείνει οριστικά το θέμα της αύξησης.
Από την μια δεν βρήκε κάτι αλλά από την άλλη δεν το κλείνει οριστικά και αμετάκλητα.
Αυτή η τακτική προβληματίζει και μάλλον αποδεικνύει ότι ο SSM θέλει να ελέγχει…τις εξελίξεις ολίγον εκβιαστικά.
Το ζήτημα του nomination committee όμως προσλαμβάνει ύψιστης σημασίας σπουδαιότητα.
Γιατί;
Η Πειραιώς και ορθά θεωρεί ότι στην Επιτροπή Προαγωγών θα πρέπει την πλειοψηφία να την έχουν έλληνες.
Είναι πολύ αυτονόητο αυτό που ζητούσε η Πειραιώς.
Μάλιστα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάνθηκε επί του θέματος και έστειλε επιστολή στον SSM τονίζοντας ότι «τα στελέχη του nomination committee πρέπει να έχουν τραπεζική εμπειρία αλλά ο νόμος στην Ελλάδα δεν ορίζει ότι πρέπει να έχουν και διεθνή εμπειρία ή να είναι αλλοδαποί»
Είναι αλήθεια ότι ο ελληνικός νόμος περιγράφεται ορθά από το ΤΧΣ.
Ποια είναι η ουσία από όλα αυτά;
Στην επιστολή που εστάλει στις 19 Ιουλίου του 2016 από τον SSM στην Πειραιώς αναφέρεται ότι «ότι τα μέλη του nomination committee πρέπει να έχουν και διεθνή εμπειρία» και ότι η περίπτωση της Πειραιώς είναι ιδιάζουσα.
Μπορεί να μην το αναφέρει ακριβώς έτσι αλλά στην επιστολή εμμέσως πλην σαφώς τονίζεται ότι μπορεί ο ελληνικός νόμος ή το ΤΧΣ να λέει αυτά που λέει αλλά ο SSM έχει άλλη άποψη.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου θετική, τουναντίον είναι αρνητική και δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο…για να ελεγχθεί ο διευθύνων σύμβουλος.
Το nomination committee δεν είναι μια απλή επιτροπή…. μέσω της επιτροπής εγκρίνεται ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη των επιτροπών.
Ήδη στην Πειραιώς οι ξένοι αυξάνονται και όπως δείχνουν θα αυξηθούν περαιτέρω ειδικά στην Επιτροπή Προαγωγών.
Αν περάσει η ακατανόητη θέση του SSM τότε η Πειραιώς θα ελέγχεται από μια πλειάδα ξένων στελεχών που δεν θα έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.
Η στάση του SSM να υποστηρίζει ότι μπορεί να λέει ο νόμος αυτά που λέει, μπορεί το ΤΧΣ να υποστηρίζει αυτά που υποστηρίζει αλλά στο τέλος η θέση του SSM θα περάσει αποδεικνύει ότι υπάρχει αλλότριο σχέδιο, επικίνδυνο σχέδιο.
Οι ξένοι δεν θα φέρουν την διαφάνεια.
Η Πειραιώς χρειάζεται να κλείσει άμεσα τα διοικητικά της και να προχωρήσει εμπρός.
Όπως φαίνεται η στάση και η θέση του SSM ευνοεί τον…Paulson με τον οποίο ωστόσο η διοίκηση της Πειραιώς έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

To TXΣ…πέρασε στον έλεγχο των ξένων

Και ενώ στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα κινείται στους ρυθμούς της θερινής ραστώνης….το διεθνές σύστημα δουλεύει ελέγχοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ήδη από τα 7 μέλη του Γενικού Συμβουλίου τα 4 μέλη είναι αλλοδαποί μαζί με την Γερμανίδα τραπεζικό στέλεχος που ανέλαβε στο ΔΣ.
Αν έρθει και ο Πολωνός διευθύνων σύμβουλος τότε ουσιαστικά ο έλεγχος του ΤΧΣ θα έχει περάσει στους ξένους και αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Κατά την άποψη πολλών – και η άποψη αυτή είναι ορθή – ο έλεγχος του ΤΧΣ έχει χαθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.