ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις Ιταλοί

Πιάστηκαν με 7 εκατ. ευρώ σε πλαστά χαρτονομίσματα

Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέσχεσε πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ και έθεσε υπό κράτηση τρία πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω καθώς τύπωναν αντίγραφα του νέου χαρτονομίσματος των 20 ευρώ, το οποίο εκδόθηκε πέρυσι με πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την αποτροπή των παραχαρακτών.
New 10-euro banknotes are pictured during their presentation at the Austrian national bank in Vienna

Τρεις Ιταλοί είχαν στήσει μια εξελιγμένη επιχείρηση εκτύπωσης πλαστών εικοσάευρων σε ένα διαμέρισμα έξω από τη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, στο οποίο η αστυνομία έκανε έφοδο χθες Τρίτη ενώ η παραγωγή των πλαστών χαρτονομισμάτων βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ανέφερε η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza, GdF).

«Αυτό είναι το πρώτο εργαστήριο παραχάραξης των νέων χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ που ανακαλύψαμε», δήλωσε ο Γκουλιέλμο Σανίκολα, αστυνομικός υποδιευθυντής της GdF.

«Τα πλαστά χαρτονομίσματα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, απλά αρκετά καλά για να ξεγελάσουν τον μέσο καταναλωτή. Και αυτά ήταν πολύ υψηλής ποιότητας», εξήγησε ο Σανίκολα μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η νέα εκδοχή του τραπεζογραμματίου των είκοσι ευρώ άρχισε να κυκλοφορεί με απόφαση της ΕΚΤ σε όλη την ευρωζώνη περί τα τέλη του Νοεμβρίου. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά ασφαλείας του είναι ένα διαφανές ολόγραμμα με το πορτρέτο της Ευρώπης, της γυναίκας που η ομορφιά της θάμπωσε τον Δία, κατά την ελληνική μυθολογία, κι από την οποία ονομάστηκε η ήπειρος.

Μέχρι τότε, το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ ήταν ο πιο συχνός στόχος των παραχαρακτών. Πάνω από το 46% των πλαστών χαρτονομισμάτων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν τραπεζογραμμάτια των 20 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Σανίκολα, στην επιχείρηση που έκανε η GdF ανακαλύφθηκε επίσης μια μήτρα του ολογράμματος της Ευρώπης.

Αφού ανακαλύφθηκε η επιχείρηση παραχάραξης και κατασχέθηκε ένα ποσό ύψους περίπου 500.000 ευρώ σε πλαστά 20ευρα, η οικονομική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε ιδιοκτησίες των τριών ανδρών που συνελήφθησαν και ανακάλυψε πλαστά χαρτονομίσματα των 20, των 50 και των 100 ονομαστικής αξίας 6,5 εκατ. ευρώ, συσκευασμένα και έτοιμα προς αποστολή.

Η περιοχή της Νάπολης—της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ιταλίας—και των προαστίων της θεωρείται εστία κυκλωμάτων παραχαρακτών από τις ιταλικές αστυνομικές αρχές. Στην περιοχή έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια κατασχέσεις πλαστών χαρτονομισμάτων αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Σε μία από αυτές τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο, είχαν κατασχεθεί πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ συνολικής αξίας 50 εκατ. και πλέον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.