ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος

«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τους ομοφυλόφιλους;»

«Ποιος είμαι εγώ να κρίνω τους ομοφυλόφιλους;» είχε διερωτηθεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Το άνοιγμα της Καθολικής Εκκλησίας που προμηνύονταν δεν έγινε τελικά. Ωστόσο είναι ένα βήμα.

Το θέμα του χειρισμού της ομοφυλοφιλίας από την Καθολική Εκκλησία είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Ωστόσο ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε τον τόνο ήδη κατά την επιστροφή από το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό:

«Εάν ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος, αγαπά τον Θεό και είναι καλός άνθρωπος, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω. Το πρόβλημα δεν είναι η τάση, το πρόβλημα είναι όταν δημιουργούνται ομάδες συμφερόντων».

Η ρήση του «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω» άφησε αρχικά περιθώρια να σκεφθεί κανείς πως η Εκκλησία ίσως να χαλάρωνε τη στάση της απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Δυστυχώς στην πορεία αυτό δεν επαληθεύτηκε, κάτι που φάνηκε στις φθινοπωρινές συνόδους του 2014 και 2015, οι οποίες ασχολήθηκαν με το θέμα οικογένεια. Δεν στάθηκε δυνατόν να γίνει συζήτηση για την ομοφυλοφιλία. Ο Μπερντ Χάγκενκορντ, Ιησουίτης και αρχισυντάκτης στο Ράδιο του Βατικανού λέει σχετικά:

«Η ομοφυλοφιλία είναι ένα δύσκολο θέμα μέσα στην Εκκλησία. Το να θίξεις το θέμα σημαίνει καταρχάς να πάρεις θέση, τόσο απέναντι σε αυτούς που θέλουν ένα άνοιγμα όσο και σε εκείνους που δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία της Εκκλησίας είναι πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της. Αυτός ο Πάπας λέει πως δεν αρκεί, πρέπει να μιλήσουμε στους ανθρώπους, να μιλήσουμε μαζί τους. Όταν λέει 'ποιος είμαι εγώ να κρίνω', είναι ήδη ένα άνοιγμα και μια προσέγγιση».

«Οι Χριστιανοί να ζητήσουν συγχώρεση…»

Η Καθολική Εκκλησία κάνει διάκριση ανάμεσα στην προδιάθεση για ομοφυλοφιλία και στις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μια διάκριση όμως που στην καθημερινότητα δεν υπάρχει και είναι πολύ μακριά από την κοινωνία. Διότι μπορεί στην Ευρώπη, για παράδειγμα, να υπάρχουν προκαταλήψεις από μερίδα πολιτών εναντίων των ομοφυλοφίλων, ωστόσο νομικά διαθέτουν πολλά δικαιώματα και κοινωνικά είναι αποδεχτοί σε μεγάλο βαθμό.

Και μέσα στην Εκκλησία πάντως ο βαθμός άρνησης της ομοφυλοφιλίας διαφέρει. Για τους πολύ συντηρητικούς το θέμα αποτελεί «κόκκινο πανί» και στα κείμενα της κατήχησης λέγεται ότι θα πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει τους ομοφυλόφιλους με «σεβασμό, οίκτο και τακτ».

Ο Πάπας Φραγκίσκος γνωρίζει καλά τις διαφορετικές τάσεις πάνω σε αυτό το θέμα στην Εκκλησία. Και παρόλο που ο ρόλος του είναι να την κρατάει ενωμένη, δεν δίστασε κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Αρμενία πριν από μερικές ημέρες να ζητήσει συγγνώμη για την συμπεριφορά της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους και δεν έμεινε εκεί:

«Πιστεύω πως η Εκκλησία δεν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη μόνο από τους ομοφυλόφιλους που προσέβαλε. Εμείς οι Χριστιανοί θα πρέπει σε πολλές άλλες περιπτώσεις να ζητήσουμε συγγνώμη και να παρακαλέσουμε για συγχώρεση. Όχι απλά να ζητάμε συγγνώμη».

Προς το παρόν όμως η Καθολική Εκκλησία δεν το έχει πράξει επισήμως.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.