ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα ξεπεραστεί η ύφεση σύμφωνα με τι τράπεζες

Πληρωμή ιδιωτών και χαλάρωση των Capital Controls για την ανάκαμψη της οικονομίας

Την ανάγκη να αποπληρωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες υπογραμμίζουν οι επιτελείς των τραπεζών υπογραμμίζοντας ότι μόνον έτσι μπορούν να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις των νέων μέτρων λιτότητας και να οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο.
trapeze

Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των πρόσθετων προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί προκειμένου να απελευθερωθεί η υποδόση των 2,8 δις. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα διατεθεί για την αποπληρωμή ιδιωτών.

Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η χαλάρωση των capital controls αν και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η ανησυχία για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit δυσκολεύουν την προσπάθεια της οικονομίας να ανακτήσει το βηματισμό της. Όπως ανέφερε και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στρουρνάρας ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών καθώς πιθανότατα εντός του Ιουλίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή πλήρους ελευθερίας στο νέο χρήμα, δηλαδή τις καταθέσεις που θα επιστρέψουν στις τράπεζες, αλλά και στις εισαγωγές. Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε νέο ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος (θυρίδες, στρώματα κλπ) που θα επιστρέψει στις τράπεζες ως κατάθεση θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η κίνηση θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα Νοέμβριος 2014 - Ιούνιος 2015 (οπότε και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα περί τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται εντός χώρας. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά μέρος αυτών, θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα κάτι που θα εντείνεται όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί και ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης. Παράλληλα, τραπεζικά στελέχη, προειδοποιούν ότι με την «απελευθέρωση» του νέου χρήματος θα πρέπει, πάση θυσία, να διασφαλιστεί το θετικό κλίμα και η σταθερότητα καθώς σε περίπτωση νέας επιδείνωσης των συνθηκών το ελεύθερο χρήμα θα μπορούσε γρήγορα να αποχωρήσει από τη χώρα αποδυναμώνοντας καίρια τις τράπεζες και την οικονομία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.