ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Σαντορινιός «αδειάζει» τον Κων. Μητσοτάκη

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το απλήρωτο δάνειο του «Κήρυκα»

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει η οξύτατη πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει από προχθές, με αφορμή το απλήρωτο δάνειο της εταιρείας «Κήρυξ Α.Ε.», που εξέδιδε τον «Κήρυκα Χανίων», καθώς πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ στο «πόθεν έσχες» του 2012 του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται να κατέχει περισσότερες από 300.000 μετοχές.
mitsotakiskirikas

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δύο ανακοινώσεις του, επέμεινε χθες να ζητεί εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2005 συνήφθη δάνειο 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, για δύο χρόνια, το οποίο όμως δεν αποπληρώθηκε ποτέ και έχει φτάσει στο ύψος των 691.000 ευρώ, ενώ η Τράπεζα το κατήγγειλε μόλις τον Δεκέμβριο του 2015!

Ζητούνται εξηγήσεις

Η Κουμουνδούρου, με ανακοίνωσή της, ανέδειξε τις αποκαλύψεις της εξεταστικής επιτροπής, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ. «Όπως αναγράφεται στο πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη για το 2012, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι μέτοχος της εταιρείας «Κήρυξ ΑΕ», η οποία το 2005 έλαβε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, διάρκειας 2 ετών, το οποίο δεν αποπληρώθηκε ποτέ. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του 2015, η τράπεζα προχώρησε στην καταγγελία του συγκεκριμένου δανείου, καθώς δεν είχε εισπράξει ούτε 1 ευρώ!», σημείωσε η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως «οι
αποκαλύψεις αυτές είναι ενδεικτικές του συστήματος διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πλέον και άμεσα εμπλεκόμενος. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, που με κάθε ευκαιρία προβαίνει σε μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη διαφάνεια και το "'νοικοκύρεμα", να δώσει άμεσα εξηγήσεις τόσο σχετικά με το ποσόν που
χρωστούσε η εφημερίδα όταν προχώρησε στη σύναψη του δανείου όσο και για το συνολικό ποσό στο οποίο ανέρχονται σήμερα τα χρέη της εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος».

«Έκρηξη» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και… αντιφάσεις

Αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωση για το θέμα εξέδωσε από τα Χανιά ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Κήρυξ Α.Ε.» και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθεια
σπίλωσης» του ονόματος του ίδιου και της οικογενείας του. Παράλληλα, στη δήλωσή του επισήμανε ότι «η εταιρεία ''ΚΗΡΥΞ ΑΕ'' αναγκάστηκε υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, να διακόψει στις αρχές του 2005 την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας» και ότι «προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και τα οφειλόμενα ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και προμηθευτές, συνήψε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους περίπου 300,000 Ευρώ». Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός αντέκρουσε τους χαρακτηρισμούς περί «θαλασσοδανείου», λέγοντας ότι για το δάνειο ενεγράφη ως υποθήκη το ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας “Κήρυξ”, αλλά και ότι πέραν του ιδίου, συνυπέγραψε ως εγγυητής και «γνωστός χανιώτης επιχειρηματίας», του οποίου το όνομα δεν αναφέρει.

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε ότι το 2005, ο «εκ των εγγυητών επιχειρηματίας» ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία “Περίγραμμα Α.Ε.” και, μέσω αυτής, «ανέλαβε την υποχρέωση της αποπληρωμής των δόσεων του επίμαχου δανείου που είχε λάβει η ''ΚΗΡΥΞ ΑΕ'' από την Τράπεζα Πειραιώς». Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι και αυτή η εταιρεία έβαλε λουκέτο το 2011 υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, αναστέλλοντας δια παντός την έκδοση του «Κήρυκα Χανίων».

Ζητούνται… ξανά εξηγήσεις

Κατόπιν της ανακοίνωσης του πρώην πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση «με όλο το σεβασμό στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», όπως τόνισε, ζητώντας εκ νέου εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως μέτοχο της εν λόγω εταιρείας. «Με όλο το σεβασμό, η ανακοίνωση αναφερόταν στον νυν πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος, σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες του φέρεται ως μέτοχος της εταιρίας ''Κήρυξ ΑΕ''», τόνισε η Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνοντας τα στοιχεία που έχουν βγει στο φως κατά την εξέταση μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή: «Ως προς αυτό, ουδεμία διάψευση, ούτε από την παρέμβαση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ούτε, φυσικά, από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, που εδώ και 24 ώρες σιωπούν», κατέληξε η Κουμουνδούρου.

Σαντορινιός διαψεύδει Μητσοτάκη

Ωστόσο, η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν ότι στην δήλωσή του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν αμφισβήτησε ότι το δάνειο δεν αποπληρώθηκε ποτέ, ενώ ισχυρίστηκε απλώς ότι η δεύτερη εταιρεία, η «Περίγραμμα Α.Ε.», στην οποία δεν συμμετείχε, είχε αναλάβει την εξυπηρέτηση του δανείου.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σαντορινιός, που μετέχει στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, εξέδωσε χθες βράδυ δήλωση ανατρέποντας τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού. «Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το δάνειο που έχει καταγγελθεί είναι της πιστούχου εταιρείας ΚΗΡΥΞ- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ & ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΙΣ ΑΕ, ύψους 691.000 €», επισήμανε, προσθέτοντας ότι στο ίδιο κείμενο που παρέσχε η Τράπεζα Πειραιώς «αναφέρεται ότι “η εταιρία είναι συμφερόντων της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη Κωνσταντίνου (πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ”» και “στη μετοχική σύνθεση συμμετέχουν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη (σε ποσοστό 90%)”». Μ άλλα λόγια, από τα στοιχεία της εξεταστικής επιτροπής, που παρέσχε η Τράπεζα Πειραιώς, δεν φαίνεται να έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση του δανείου η «Περίγραμμα Α.Ε.», αλλά, στα μάτια της τράπεζας, χρωστά ακόμη η εταιρεία της οποίας είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Στο Υπηρεσιακό Σημείωμα Μεταφοράς του Δανείου (4/12/2015) σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, πιστούχος αναφέρεται η ΚΗΡΥΞ- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ & ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΙΣ ΑΕ», αποκάλυψε περαιτέρω ο βουλευτής,
προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με το από 4/4/2012 πρακτικό της έκτακτης γενικής συνέλευσης και το Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου της Πιστούχου, Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Λήξη θητείας 4/4/2017”».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει στην κατοχή του οποιοδήποτε συμφωνητικό, με το οποίο έχει ενημερωθεί και έχει αποδεχθεί η Τράπεζα Πειραιώς, για την μεταφορά του δανείου, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το αποστείλει στην Εξεταστική Επιτροπή με την αντίστοιχη έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς για την συμπλήρωση του φακέλου του δανείου”, πρόσθεσε ο Νίκος Σαντορινιός, καλώντας τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει «γιατί το συγκεκριμένο δάνειο έχει φτάσει σε ύψος 691.000 €, χωρίς να εξυπηρετείται επί περίπου μια δεκαετία», αλλά και να πάρει θέση για το ότι «παρόλο που έχουν περάσει 10 χρόνια από την ανάληψη του δανείου, χωρίς ποτέ να έχει εξυπηρετηθεί, μέχρι τον 12ο του 2015, δεν είχε γίνει καμία νομική ενέργεια εναντίον της πιστούχου από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.