ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ψάχνει «αντισταθμιστικά μέτρα» για 140.000  χαμηλοσυνταξιούχους

«Πονοκέφαλος ΕΚΑΣ» για το Μαξίμου

Απολύτως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ, που επηρέασε περί τις 140.000 συνταξιούχους, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου ότι οι χαμένοι δε θα ξεπεράσουν τις 80.000.
tsiprasekas

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις διαμηνύουν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στο Μαξίμου, ότι η δυσφορία και η οργή των συνταξιούχων φουντώνει. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αναλύουν τα στοιχεία μετά τις περικοπές και, όπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη, «όντως πολλοί συνταξιούχοι έχουν πρόβλημα επιβίωσης».

Τα σχετικά παράπονα έχουν φτάσει ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει οδηγία σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να ψάξουν να βρουν τρόπους προκειμένου να αντισταθμιστούν οι σοβαρές εισοδηματικές απώλειες για 140.000 συνταξιούχους περίπου.

Ταυτόχρονα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και πιέζουν τους κυβερνητικούς για λύσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, έχουν «βάλει κάτω» τα νούμερα και προσπαθούν να βρουν λύσεις αντισταθμιστικού χαρακτήρα, που δεν θα διαταράξουν όμως την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τους τεθειμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Πιέσεις

Ωστόσο, δεδομένου του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου, τέτοιες λύσεις δεν είναι εύκολες. Όπως και να έχει, το κυβερνών κόμμα έχει ήδη αρχίσει να… πιέζει την κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως, αν τελικά κριθεί ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια «διορθωτικών» κινήσεων και αντισταθμιστικών μέτρων, «πιλότο» για τις όποιες αποφάσεις θα αποτελέσει το πλαίσιο διεκδικήσεων που έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ισοδύναμων μέτρων και σε πρωτοβουλίες στήριξης των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ (πχ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδότηση ενοικίου, επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ) τουλάχιστον μέχρι τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

2. Να εξαιρεθούν από τα εισοδήματα με βάση τα οποία δίνεται το ΕΚΑΣ, τυχόν αναδρομικές καταβολές συντάξεων ή ΕΚΑΣ καθώς παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο άνθρωποι οι οποίοι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα το δικαιούνται, να κόβονται από την καταβολή του ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων το προηγούμενο έτος (εξαιτίας αναδρομικής καταβολής μέσα στο 2015 χρημάτων από το ΕΚΑΣ ή τη σύνταξη περασμένων ετών.)

3. Στις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών το εισοδηματικό όριο για δικαιούχους του ΕΚΑΣ να ανέλθει στο οικογενειακό εισοδηματικό όριο (11.000) προκειμένου να διορθωθεί η αδικία που αυτή τη στιγμή υφίσταται μια εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες. Για τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών ισχύουν τα ατομικά εισοδηματικά όρια ενώ θα έπρεπε να ισχύουν τα οικογενειακά, καθώς από το εισόδημα αυτό συντηρούν την οικογένειά τους.

4. Να διορθωθεί επειγόντως το πρόβλημα με την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και στα τέκνα που δικαιούνται τη σύνταξη θανόντων γονέων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις να έχει διακοπεί η καταβολή του για το επόμενο τρίμηνο προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία των δικαιούχων. Όμως, στους χρόνια πάσχοντες σοβαρών ασθενειών δεν υπάρχει δυνατότητα να στερηθούν αυτά τα χρήματα ούτε για ένα μήνα καθώς κάτι τέτοιο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμα και την επιβίωσή τους

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.