ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πρότασή του κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

«Πόρτα» από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην κυβερνητική πρόταση για εκλογικό νόμο

Μπορεί η κυβέρνηση να διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, επιχειρώντας να «μαρκάρει» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα δύο κόμματα όμως εξακολουθούν να της κλείνουν την πόρτα.
fofistavros

Δίνουν μάλιστα στη δημοσιότητα τις θέσεις τους για τον εκλογικό νόμο, σε μία προσπάθεια να τονίσουν τις διαφορές τους από το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Σεπαρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά, παρουσίασε την πλήρη πρόταση του κόμματός της γιατον εκλογικό νόμο, υποστηρίζοντας ότι ευνοεί τον διάλογο και τη συνεννόησηανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο την επεξεργασία ενός ΕθνικούΣχεδίου Ανασυγκρότησης στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Η πρότασητου ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει :

α) Τηνκατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε «να εφαρμοσθεί ηαπλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα τωνεκπροσώπων του “μικρού” δικομματισμού. Να σταματήσει η “υφαρπαγή” τηςψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων», όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ.

β) Εάν έναΚόμμα ή συνασπισμός Κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%, τότε και μόνον τότε,μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών.

γ) Τηνκατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται ηδιαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη ησχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.

δ) Τηνδιατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην ευνοούνταιδιαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.

ε) Τηνψήφο στα 17, μια και οι νέοι άνθρωποι έχουν πια όλη την αναγκαία πληροφόρησηκαι την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους.

στ) Τηνδυνατότητα ψήφου για την Ομογένεια και του ‘Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Η πρόεδρος τουΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι μετατρέπει την Χρυσή Αυγήσε ‘ρυθμιστή’ των εξελίξεων και περιέγραψε την πρόταση του κόμματός της ωςβάση για διάλογο μεταξύ των κομμάτων με στόχο την εξεύρεση λύσης ευρύτερηςαποδοχής. «Το ΠΑΣΟΚ και ηΔημοκρατική Συμπαράταξη έχουν καταστήσει σαφές, και πριν αλλά και μετά τιςεκλογές, ότι η χώρα και η κοινωνία έχει ανάγκη από διάλογο, συνεννόηση,συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στις πολιτικές και τιςκοινωνικές δυνάμεις», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται ναγίνει «δεκανίκι» σε οποιοδήποτε κυβερνητικό αδύναμο, αναξιόπιστο και διχαστικόσχήμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης εάν θέλουν ναδιατηρούν στο ακέραιο τις άγονες πολιτικές τους εμμονές και τις Κυβερνητικέςαυταπάτες τους αναζητώντας είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε ‘πρόθυμους καιχρήσιμους ηλιθίους’, ας ψάχνουν αλλού και σε άλλους», είπε.

Την ίδια ώρα, για κυβέρνηση που ‘συνεχίζει το ίδιο βιολί’ και ψάχνει μέσωδιαρροών για ‘πρόθυμους’ να υπηρετήσουν τα μικροκομματικά σχέδιά της, έκανελόγο το Ποτάμι. Στη Σεβαστουπόλεως κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου πως βλέποντας ότιδεν συγκεντρώνειτον αριθμό των 200, α»ρχίζει νέα μαγειρέματα προσπαθώντας να δει "που θακάτσει η μπίλια"».

Σε αυτό,απαντούν με την πρόταση που έχουν καταθέσει, και η οποία κατά τη γνώμη τους εξασφαλίζειπολύ μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα από το σημερινό σύστημα και δημιουργείπροϋποθέσεις κυβερνησιμότητας. Παραπέμπουν δε στις τροπολογίες που κατέθεσανστη Βουλή για αναλογικό bonus στο πρώτο κόμμα, για το δικαίωμα ψήφου τωνΕλλήνων του εξωτερικού και την ψήφο στα 17.

Όσο για τηναπάντησή τους, στο γάντι που πετά εμμέσως η κυβέρνηση, στο Ποτάμι υποστηρίζουνότι έχουν δείξει στη διαδρομή τους ότι δεν σηκώνουν "σημαίεςευκαιρίας", δεν μπαίνουν σε παζάρια, ούτε σε παιχνίδια παρασκηνίου...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η παραδοχή της αδυναμίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και μαζί η μαγειρευμένη εςπευμένη προσπάθειά τους στην αλλαγή του εκλογικού νόμου τα λέει όλα .

  Η σπουδή της κυβέρνηςης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις αμέσως επόμενες εκλογές με πληοψηφία 2/3 της Βουλής προέρχεται από´ την γνώση της οτι τις χάνει, όποτε και να γίνουν αυτές οι εκλογές .
  Αύριο ή, μετά 2 1/2 χρονια από σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει και οι ΑΝΕΛ εξαφανίζονται .
  Επόμενο δεν ειναι ; ΟΙ ψεύτες και οι κλέφτες τον πρώτο χρόνο χαίρονται !
  Τούτοι δω μάλιστα μας κάθισαν στον σβέρκο για ενάμιση χρόνο προσπαθώντας να παραμένουν γατζομένοι σε καρέκλες που ατίμωσαν.
  Χωρίς να αλλάξουν τίποτε στην χώρα ώστε να την καταστήσουν δημοκρατικότερη και προοδευτικότερη αλλά αντίθετα με τις πισοδρομήσεις σε όσες προοδευτικές αλλαγές έγιναν την περίοδο 2009 -2001 , σαν την διαφάνεια , τον Καλλικράτη , το open gov , την ηλεκτρονική συνταγογράφηση , τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , για ν´αναφέρω μερικά μόνον .
  Μόνον να διατυρούν όλο αυτό το διάστημα που είναιςατ πραγματα τις εντολές της τρόικας που έκαναν κουαρτέτο και του καινούργιου τους 3 ου μνημονίου, του χειρότερου για τον Ελληνικό Λαό που μας έφερε ο τσαμπουκάς ου Βαρουφάκη και
  τ´ ανοιχτά πουκάμισα του Τσίπρα .
  Της μαγκιάς -κλανιάς και προδοςίας του Καμμενου συν τα ταcapital controlς του που γονάτισαν κάθε ελπίδα ανάπτυξης στην οικονομία μας.
  Τώρα θέλουν πάσης θυσία, να επανεκλεγούν ή τουλάχιστον να μην μπορεί να κυβερνήσει κάποιος άλλος !
  Τέτοια απεδειχθει η αριστεροδεξιοφασιστική διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .
  Δεν μπορώ να διανοηθώ πως και γιατί ένας Δημοκράτης Ελληνας ψηφοφόρος θα τους ξαναψήφιζε , αύριο , το Φθινόπωρο ή μετά απο 2 1/2. Χρόνια .
  Σεις συναναγνώστες μπορείτε;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.