ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγικά πρόχειροι

Πως η κυβέρνηση έπαιξε και έχασε με τον εκλογικό νόμο

Την «ταφόπλακα» στον στόχο των 200 ψήφων για να ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις επόμενες εκλογές, έβαλε το ΠΑΣΟΚ ανατρέποντας πλήρως την κυβερνητική στρατηγική και αφήνοντας ως «συνομιλητές» στο Μαξίμου τον Βασίλη Λεβέντη και την Χρυσή Αυγή.
tsipras

Ο εκλογικός νόμος κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα αρχίσει το πρωί της Πέμπτης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει βρει σύμμαχο την Κ.Ο. των 9 βουλευτών του Β. Λεβέντη ο οποίος υπερασπίζεται ενθέρμως την κυβερνητική πρόταση επιτιθέμενος πλέον κατά μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «δεκανίκια» του Μητσοτάκη

Υποψήφιοι σύμμαχοι στο κυβερνητικό εγχείρημα είναι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την απλή αναλογική.

Υπερβολικά άνετοι και στρατηγικά ...πρόχειροι

Με άστοχους και πρόχειρους χειρισμούς χωρίς να έχει διαμορφώσει πρόταση εξ αρχής και ακολουθώντας την πάγια τακτική της …πολιτικής- δημιουργικής ασάφειας, ο Πρωθυπουργός από τη μία πλευρά, άφησε να ακουστούν όλες οι προτάσεις στο εσωτερικό του κόμματός του ακόμη και η πρόταση Κουρουμπλή για μπόνους στο πρώτο κόμμα εκτός από την τελική πρόταση για κατάργηση του μπόνους και θεσμοθέτηση της ψήφου στα 17.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε τελικά από σημείο συναίνεσης με τα κόμματα του Κέντρου και της Αριστεράς, να μετατρέψει τον εκλογικό νόμο σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Εξ αρχής ο Πρωθυπουργός δεν γνωστοποίησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αναζητούσε τον…μέσο όρο.

Ο Τσίπρας κατάφερε τελικά από σημείο συναίνεσης με τα κόμματα του Κέντρου και της Αριστεράς, να μετατρέψει τον εκλογικό νόμο σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Παράλληλα όμως συνεργάτες και Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη εγκλωβισμένοι σε ένα κλίμα υπερβολικής σιγουριάς, διέρρεαν ότι είναι πιθανό το ΚΚΕ ως αριστερό κόμμα να υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο αφού η απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Η υπερβολική σιγουριά η οποία εκλήφθηκε από στελέχη του Περισσού και ως προσπάθεια «προβοκάτσιας» για το Κομμουνιστικό Κόμμα οδήγησε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα να θέσει ξεκάθαρα την διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμα και η δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Κουτσούμπας με πρωτοβουλία του Γ.Γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ ελήφθη και ως μήνυμα του Περισσού προς την Κουμουνδούρου να μη συνεχίσει τα…παιχνίδια με το ΚΚΕ.

Όπως αποκάλυψε ο Δ. Κουτσούμπας ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι ο εκλογικός νόμος και η κατάργηση του μπόνους θα φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης ως θεσμικές αλλαγές προς τα αριστερά αφού δεν θα έχει την δυνατότητα να κάνει άλλες ουσιαστικές αριστερές …αλλαγές στην οικονομία.

Μπορεί η Κουμουνδούρου να διέψευσε αμέσως την συνομιλία όμως το διαζύγιο του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο, έγινε σαφές ότι ήταν οριστικό παρά τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της Αυγής που ήθελαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να υπερψηφίζουν την κυβερνητική πρόταση.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί από τον Πρωθυπουργό προς τους πολιτικούς αρχηγούς αποτελεί μία από τις συνισταμένες της σύγκρουσης του Μαξίμου με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η προχειρότητα αλλά και η υπερβολική σιγουριά ότι όλα θα γίνουν με τον τρόπο που επιθυμεί η κυβέρνηση, την οποία εκπέμπουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού και κυβερνητικά στελέχη.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ ταλανίστηκε για να λάβει την απόφαση να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε δυσφορία για το κάλεσμα του Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς για μία συζήτηση περί εκλογικού νόμου έτσι χωρίς πρόγραμμα και πρόταση από την κυβέρνηση.

Με πρωτοβουλία της η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με στελέχη και βουλευτές του κόμματος από την περασμένη Παρασκευή για να ανακοινώσει την περασμένη Κυριακή το μεγάλο «ΟΧΙ» στην κυβέρνηση και στον εκλογικό νόμο.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος υπήρχαν φωνές που ήθελαν την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες όμως αποτράπηκαν από την Κ.Ο. που δεν φαίνεται διατεθειμένη να ψηφίσει …οτιδήποτε μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Παράλληλα η πρόταση της κ. Γεννηματά έκλεινε το μάτι και στο Ποτάμι που έχει παρόμοια άποψη για τον εκλογικό νόμο, δείχνοντας την πρόθεση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρωθεί το σχέδιο για την Κεντροαριστερά.

Μόνο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι συνεπής στις θέσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς για το εκλογικό σύστημα, χωρίς να αμφισβητείται το νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς από την Αγ, Κωνσταντίνου. Πάντως ο κ. Θεοχαρόπουλος «εισέπραξε» ήδη ένα σκληρό μήνυμα από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό που μένει να αποδειχθεί αν είναι ...μεμονωμένο. Ο Κρεμαστινός όχι μόνο είπε ότι δεν θα επιβάλει το 0,1% ( της ΔΗΜΑΡ) την άποψη του ΠΑΣΟΚ που είναι κόμμα 30 χρόνων αλλά θύμισε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι εξελέγη βουλευτής με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ αμφισβητώντας ότι θα ξαναεκλεγεί.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με επιστολή στο γραμματέα της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε...αποκατάσταση.

Ψυχολογικές πιέσεις χωρίς αποτέλεσμα σε Λυκούδη,Ψαριανό και Δανέλλη

Παρά τις κυβερνητικές ελπίδες οι κ.κ. Λυκούδης, Ψαριανός και Δανέλλης που ανήκουν στην Κ.Ο. του Ποταμιού δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό νόμο παρά τις …ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται από το κυβερνών κόμμα και τον γραμματέα της Κ.Ο. Κ. Ζαχαριάδη.

Εκτός του κ. Θεοχαρόπουλου, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ αριθμούν 40 βουλευτές και μαζί με τη ΝΔ που θα καταψηφίσει τον νόμο φτάνουν τους 114 βουλευτές βάζοντας τίτλους τέλους για την ψήφισή του από 200 μέλη του κοινοβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός κατηγορείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πολιτικό καιροσκοπισμό σχετικά με την ψήφιση του εκλογικού νόμου που αναμένεται να συζητηθεί στην βουλή εντός του Ιουλίου.

Πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ομάδα μετριοπαθών συνεργατών του Πρωθυπουργού, πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει την έκπληξη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην βουλή, να πραγματοποιήσει ελιγμούς, αποδεχόμενος τμήμα των προτάσεων της Φ. Γεννηματά.

Όμως η λογική του… μέσου όρου που ακολούθησε η κυβέρνηση για τις εκλογικές διατάξεις δεν κατάφεραν να αποσοβήσουν τις σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει στροφή του Αλ. Τσίπρα μέσα στην βουλή και να αποδεχτεί το μπόνους για πάνω από 42%
Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στις οποίες διαφωνεί ο Β. Λεβέντης και το ΚΚΕ καθώς εκλέγουν τους περισσότερους βουλευτές σε αυτές τις περιφέρειες, αλλά και το μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα εάν ξεπεράσει το 42% που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αλλά και ο Π. Κουρουμπλής ο οποίος είχε καταθέσει σχετική πρόταση…μπλόκαραν το Μαξίμου που εγκλωβίστηκε στην λογική της …ολίγης αναλογικής.

Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει στροφή του Αλ. Τσίπρα μέσα στην βουλή και να αποδεχτεί το μπόνους για πάνω από 42%.

Σε αυτήν την περίπτωση θα φέρει σε δύσκολη θέση τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι που έχουν προτείνει μπόνους για το πρώτο κόμμα αλλά αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος που έχει λάβει ήδη απόφαση για οριστική κατάργηση του μπόνους των εδρών στον νικητή των εκλογών.

Πηγή: thetoc.gr.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Καμμία συζήτηση και συνεργασία με τους πολιτικούς αλήτες και απατεώνες τους ΣυριζΑνελ ! Η όλη τους συμπεριφορά ουδεμία σχέση έχει με το καλό της Πατριδας, αλλά είναι τακτικισμοι για να διασφαλιστεί η ακυβερνησία και οι παχυλοι μισθοί της θεσούλας τους. Για πρώτη φορά δίπλα στο όνομα τους ανατράφηκε και το επάγγελμα: βουλευτής.!

  2. FRIDA. 20:47 07/07/2016

    Ό πολιτικός καιροσκόπος και πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας στον εκλογικό νόμο έκτρωμα που φέρνει για να εκδικηθεί την αντιπολίτευση με ακυβερνησία και χάος, βρήκε σύμμαχο τον γυρολόγο Βασιλιά του φραπέ και της πίτσας Λεβέντη, τους Λαικιστές καρεκλοκένταυρους φασίστες των ΑΝΕΛ και την Χ.Α. στην οποία ο Τσίπρας δίνει τα κλειδιά των πολιτικών εξελίξεων.Χειρότερο πολιτικό απατεώνα από τον Τσίπρα δεν έχει γνωρίσει η Ελλάδα.Ό Τσίπρας είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει παίρνοντας μαζί του και τον προδότη Πάνο Καμμένο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.