ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένουν και οι ΗΠΑ για τις μεταρρυθμίσεις 

Πως ο Λιού θέλει να «μαλακώσει» τους Ευρωπαίους - Στο τραπέζι του χρέους και το… τουρκικό πραξικόπημα

Ρίχνοντας στο τραπέζι και τον παράγοντα «πραξικόπημα στην Τουρκία» ο Τζακ Λιού, Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν το «ραντεβού» του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μοιάζει να βάζει την «πλάτη» που χρειάζεται η Αθήνα: Δεν ξεχνά όμως τις… διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις!
liou2

του Βαγγέλη Δουράκη

Η πρόσφατη αναταραχή στην Τουρκία καθιστά σημαντικότερο από ποτέ να λυθεί το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μία «άγκυρα» σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν πατήσει ελληνικό έδαφος, τονίζοντας ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πρέπει να ενισχύσει το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Αθήνας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη σταθερότητα της οικονομίας της.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας διέλευσης των μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει σε μία νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Θα πρέπει η Ελλάδα να διορθωθεί από τα θεμέλια για να γίνει ισχυρή» είπε, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παράλληλα με το πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους.

Ο Λιού εξέφρασε την ανακούφισή του ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τώρα, τουλάχιστον κατ' αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους πιστωτές.

Σε κάθε περίπτωση ακολουθεί ένα κρίσιμο διάστημα για την Αθήνα,  καθώς οι δανειστές, έχουν ήδη θέσει το χρονοδιάγραμμα που είναι πάρα πολύ ασφυκτικό. Προβλέπει ότι μέσα σε 2 μήνες όλα θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα για μία διπλή αξιολόγηση.

Όπως εξηγούν ελληνικές πηγές, οι δανειστές θέλουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την 2η υποδόση (2,8 δισ. ευρώ) στις 15 Σεπτεμβρίου (σ.σ. με κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα) και αμέσως μετά, έως το τέλος Οκτωβρίου την ολοκλήρωση και της 2ης αξιολόγησης.

Ουσιαστικά η Ευρώπη θέλει να μην ασχοληθεί με το θέμα Ελλάδα μετά τον Οκτώβριο. Και τούτο καθώς τότε προστίθεται ένα ακόμη Ευρωπαϊκό μέτωπο: λήγει το «τελεσίγραφο» για την κατάθεση της αίτησης βάσει του άρθρου 50 της συνθήκης της ΕΕ για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως συνεχίζονται διαρκώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι θεσμοί  φέρεται να ζητούν επιτακτικά την προώθηση των παρεμβάσεων στις τράπεζες στο ΤΧΣ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (χωρίς καν περιθώριο αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο), την ταχύτερη προώθηση των ιδωτικοποιήσεων με την ενεργοποίηση του νέου υπερταμείου, αλλά και τη προώθηση του σχεδίου ταχύτερης αδειοδότησης των επιχειρήσεων για την διενέργεια επενδύσεων.

Eπιμένουν και στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με βασικό αίτημα την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων που θα πρέπει να γίνει με όχημα  τις συστάσεις της Επιτροπής Σοφών. Μάλιστα οι θεσμοί αντιτίθενται και σε όποια κίνηση "αναστροφής" των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, όπως είναι αυτή που προβάλλει η κυβέρνηση για τον βασικό μισθό..

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. «Τον ακούσατε η δεν τον ακούσατε»; Αυτή ειναι η ερώτηση. Ε’φτασε τό μήνυμα στήν κυβέρνηση; αλλά πού νά Φτάσει ; Ο άνθρωπος είπε «ριζικά» αλλά όχι να κόψετε και τά δενδρύλλια σύριζα. Καταλάβατε;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.