ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προετοιμασίες «πολέμου» από το υπ. Εργασίας

Εθνικό μέτωπο κατά του… ΔΝΤ από Κατρούγκαλο

Ο μεν Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει βέβαιος από τις Βρυξέλλες ότι η αξιολόγηση του φθινοπώρου θα «κλείσει» με διαδικασίες- «εξπρες», ο δε Γιώργος Κατρούγκαλος στην Αθήνα έκανε ετοιμασίες… «πολέμου»!
ÁÈÇÍÁ-Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðçò Ðáõëüðïõëïò äÝ÷èçêå ôïí õðïõñãüò Åñãáóßáò  Ãéþñãï Êáôñïýãêáëï.

του Βαγγέλη Δουράκη

Την πεποίθησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα προχωρήσει πολύ γρήγορα εξέφρασε μετά από τη λήξη του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας μάλιστα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που θα ξεκλειδώσουν τα 2,8 δισ. το φθινόπωρο και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης,  ο Έλληνας υπουργός, σημείωσε πως η Ελλάδα «κερδίζει από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος».

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι ύποπτοι εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι αναμένει η κάθε αξιολόγηση να είναι ευκολότερη από την προηγούμενη, όπως είναι η εμπειρία και των άλλων χωρών. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα στους θεσμούς σχετικά με το πως θα βελτιωθεί η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια, σημείωσε πως τα ζητήματα τα οποία τίθενται στην εν λόγω επιστολή είναι διαδικαστικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο της προκαταρκτικής συζήτησης με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Την ώρα όμως που ο υπουργός Οικονομικών διατηρούσε μία ήπια και αισιόδοξη στάση έναντι των  επικείμενων εξελίξεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Αθήνα, σήκωνε την «σημαία της επανάστασης» εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στοχοποιώντας το για τις «σκληρές θέσεις» που φέρεται πως θα κομίσει το φθινόπωρο στον νέο κύκλο αξιολόγησης:  Στρατολόγησε δε και τους κοινωνικούς εταίρους στο πλευρό του και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και με τα κόμματα της Βουλής !!!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας μετά το τέλος συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους δήλωσε τα εξής:

«Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη.
Δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Γι' αυτό τον λόγο οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών, που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα. Έτσι πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.