ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ατζέντας Eurogroup η Ελλάδα

«Ραντεβού» τον… Σεπτέμβρη για Αθήνα και δανειστές - «Λάδι στην φωτιά» οι απαιτήσεις για τα εργασιακά

Αν και η Ελλάδα έχει την τύχη για δεύτερη συνεχή φορά να βρίσκεται … εκτός ατζέντας του Eurogroup η «φωτιά» σιγοκαίει προμηνύοντας θερμό φθινόπωρο: Η αποκάλυψη εγγράφου που απαριθμεί τις απαιτήσεις των δανειστών στο πεδίο του εργασιακού αποτυπώνει τις προθέσεις τους.
ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÏËÕÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏÕ(2ç ÇÌÅÑÁ)(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

του Βαγγέλη Δουράκη

Αλλαγές και σαρωτικές με ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν έως σήμερα στα εργασιακά, στον κατώτατο μισθό, τις απολύσεις, τις αμοιβές των εργαζομένων, τα όρια απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, τα προνόμια των συνδικαλιστών, το «λοκ άουτ», στην κήρυξη απεργιών, φέρνουν οι απαιτήσεις των θεσμών που είναι στο πακέτο των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης μετά τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές που προτείνουν περιλαμβάνονται σε κείμενο 21 σελίδων, το οποίο εστάλη στην Αθήνα και  συστήνει:

-      Από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα είναι χωρίς επιδόματα και τριετίες. Και κατάργηση δώρων για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Η επιχειρηματολογία των δανειστών είναι ότι η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-      Για τις εργασιακές συμβάσεις, προτείνεται η κατάργηση των Συλλογικών και καθιέρωση μόνο επιχειρησιακών συμβάσεων.

-      Για τις απολύσεις η πρόταση είναι για αύξηση του ορίου έως 10% από 5% που ισχύει σήμερα και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές. Επίσης θα απολύονται και συνδικαλιστές για τους οποίους μειώνονται οι άδειες και περιορίζονται οι άδειες τους που θα είναι και χωρίς αμοιβή.

-      Στο θέμα των απεργιών προτείνεται η κήρυξη τους να γίνεται με την ψήφο των εργαζομένων και όχι με απόφαση των συνδικαλιστών. Να επιτρέπεται το Λόκ άουτ από τους εργοδότες σε καταχρηστικές απεργίες.

Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να απαντήσει λέγοντας ότι η επιστολή δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για ένα υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή των Ειδικών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι το εν λόγω κείμενο απηχεί τις θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εξουδετερώσει στην διαπραγμάτευση.

H Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα ξεκλειδώσουν την επόμενη υποδόση των 2,8 δισ., αλλά τόνισε ότι θα υπάρχουν «προκλήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά την ενημέρωση του Τύπου σχετικά με το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, η Ελλάδα δεν βρίσκεται καν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και με ιδιαίτερα εμφατικό και χιουμοριστικό τρόπο τόνισε ότι «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν από τον Σεπτέμβριο».
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως «είναι ακόμα 8 Ιουλίου, τα προαπαιτούμενα υπάρχουν για να ξεκλειδώσουν τις επόμενες εκταμιεύσεις που αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Δεν έχω την άποψη ότι σημαντικές καθυστερήσεις έχουν προκύψει», είπε χαρακτηριστικά.
Συγχρόνως όμως τόνισε πως υπάρχουν δύσκολα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πρέπει να έχει στηθεί και να λειτουργεί, ενώ πρέπει να έχει οριστεί άμεσα το εποπτικό του συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.