ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπαν στις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου, Οικολόγοι-Πράσινοι και Κουβέλης

«Ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό» της χώρας θέλει ο Γιώργος

Θέμα αδυναμίας των δημοκρατικών θεσμών, απέναντι σε παθογένειες όπως η σπατάλη, η γραφειοκρατία,το πελατειακό σύστημα, η διαφθορά και το μαύρο χρήμα, έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισκεπτόμενος χθες το Μέγαρο Μαξίμου, για να συναντήσει τον πρωθυπουργό. Πρότεινε μάλιστα τον ‘ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό’ της χώρας…
ÁÈÇÍÁ-ÌÝãáñï Ìáîßìïõ- ï ðñùèõðïõñãüò, Ãéþñãïò ÐáðáíäñÝïõ ìå ôïí ðñüåäñï ôïõ ÓÕÑÉÆÁ, ÁëÝîç Ôóßðñá.(EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υποστήριξεότι το διακύβευμα είναι η ενίσχυση των θεσμών, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η ‘μεγάληεικόνα’ μέσα από την οποία θα πρέπει να δει κανείς αλλαγές στον εκλογικό νόμοκαι το Σύνταγμα. Θύμισε εξάλλου με νόημα ότι πολλά πράγματα δεν χρειάζονται κανΣυνταγματική Αναθεώρηση για να εφαρμοστούν. Μεταξύ αυτών, η εφαρμογή της ηλεκτρονικήςδιακυβέρνησης, την οποία και εισήγαγε εκείνος στον τόπο ως πρωθυπουργός το2009, φτιάχνοντας ως και σχετικό υπουργείο για πρώτη φορά.

Ειδικάγια τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έθεσεθέμα ενίσχυσης της συμμετοχής του πολίτη, καταθέτοντας τρεις συγκεκριμένες όσοκαι πάγιες προτάσεις του. «Χρειαζόμαστε μία βαθιά, ριζοσπαστική, αποκεντρωμένηπολιτική, δίνοντας εξουσία στην Περιφέρεια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναιθέμα Δημοκρατίας», είπε. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία ενός ‘τέταρτου πυλώναεξουσίας’ που θα λειτουργήσει σαν πλατφόρμα διαβούλευσης, με εισηγητικό,συμβουλευτικό ή και αποφασιστικό ακόμα χαρακτήρα, ενώ επανέφερε παλιότερηπρότασή του για μικρό σύστημα μονοεδρικών, με περιφερειακές λίστες τύπου ‘Επικρατείας’,για τα στελέχη που θα αναδείξουν αξιοκρατικά τα κόμματα. Στόχος ασφαλώς ηκαταπολέμηση φαινομένων μαύρου χρήματος, που ανθούν κυρίως στις μεγάλεςπεριφέρειες του τόπου.

Φανατικό υπέρμαχο της απλής αναλογικήςμε τον τρόπο μάλιστα που προβλέπεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υπήρξε απότην πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης, που λίγο μετά από δική τουσυνάντηση με τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για μία βαθιά τομή στο πολιτικόσύστημα, που αναδεικνύει την ισοτιμία και ισοδυναμία της ψήφου και καταγράφει τουςπραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Ιδιαίτερη αίσθηση,μάλιστα, προκάλεσε, η αποστροφή του λόγου του Φώτη Κουβέλη ότι «η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική εκ τωνπραγμάτων σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση τηςδιαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μιανεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολίτικη». Η φράση του αυτή, εξάλλου,ερμηνεύθηκε ως άσκηση πίεσης στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, αντίστοιχης με αυτήνπου επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.

Η όλησυνάντηση των δύο ανδρών, άλλωστε, την επομένη συνάντησης εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑαπό τη μία και της ΕΚΙΕΑ από την άλλη, η οποία και συζητήθηκε μεταξύ τους,θεωρήθηκε ως η συνέχεια σε ένα «πρώτο θετικό βήμα» προς την κατεύθυνση της επανένωσηςτων δυνάμεών τους, η οποία και αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά στοεπικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο.

Τέλος,διαβεβαιώσεις ότι θέματα όπως το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών, το κατώφλι εισόδουστη Βουλή και η ψήφος των ομογενών θα μείνουν ανοικτά και πιθανώς θα ξαναμπούν προςσυζήτηση με αφορμή τη συζήτηση για το Σύνταγμα, απέσπασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, εκπρόσωποι των οποίων είδαν στο ενδιάμεσο τον πρωθυπουργό. Με απόφασητου Πανελλαδικού Συμβουλίου τους, εξάλλου, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ταχθείυπέρ της απλής αναλογικής, με μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, κατάργηση τουμπόνους και του πλαφόν εισόδου του 3% και διάλογο με συμμετοχή των νέων για τησκοπιμότητα να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα 16 χρόνια. Καλούσαν μάλιστα τους βουλευτέςτους να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του μπόνους και του πλαφόν εισόδου του 3%καθώς και υπέρ της μείωσης της ηλικίας δικαιώματος ψήφου…

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Δημοσθένη ξέρεις πόσο σε συμπαθώ, γι” αυτό και σού λέω να προσέχεις τι γράφεις και πώς το γράφεις, έχει μεγάλη σημασία ξέρεις π.χπ εκεί που αναφέρεσαι στο ρουσφετολόι στην εκλογή είτετων υπουργών και ιδιαίτερα των προεδρικών θώκων των κομμάτων μέχρι το 2009 είναι σαν να λες ότι ο Παπανδρέου εξελέγη με ρουσφέτι και αντεκατεστάθη από τον Λαό ή τήν Βάση όπως λες, και το πόστο του τολ ανέλαβε δημοκρατικότατα ο αγαπητός κος.Βενιζέλος, γνωρίζεις όμως πολύ καλά ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύουν απόλυτα.
  Αυτά λοιπόν όλα τα περί Λαού, Βάσεων και Δημοψηφισμάτων και στο τέλος η ερμηνεία του Ναι του Όχι επαφειεται στην κρίση άλλων, αυτών που τά ζητούν με πάθος δεν σού λέει τίποτα;
  Μήπως εδώ το πράγμα χρειάζεται μελέτη;
  Νά αφήσουμε τα αμουστακα, τις κορασίδες, γέροντες, γριές τρελούς εντός και εκτός των φυλακών και των λοιπών ασυλων για να λέμε ήμαστε με τον Λαό εμείς ήμαστε δημοκράτες;
  Νά τους αφήσουμε, να το δοκιμάσουμε είναι ανάγκη να τσακωνόμαστε; Στο κάτω πάνω της γραφής/
  /»μια ζωή τήν έχουμε κι” άς την καζαντίσουμε» τραγουδούσε ο Αηδός στα σκυλάδικα της Βουλαρη κατω στην παραλια και της Πλάκας στην Αθήνα τον περασμένο αιώνα. Άντε βίβα στην υγειά μας………Να ζήσει ο ριζοσπαστισμός.

  • Αγαπητέ «0 θείος»

   Δεν ξέρω , αν και πόσο με συμπαθείς όπως γράφεις , ουτε και ποιός είσαι για να το ήξερα . Ουτε την ακάλεστη συμβουλή σου δέχομαι για να ειμαι τάχα προσεκτικός στο τι και το πως γράφω καθε γνώμη , εμπειρία και ελπίδα ή όραμα μου για το μελλον το δικό μου της οικογένειας και του τόπου μου .

   Με αυτά ξεκαθαρισμένα στην αρχή έρχομαι στο γεγονός που θύγεις, στο δίχως συνοχή και θέςη στο θέμα σου για τα της εκλογής σαν προέδρου στο ΠΑΣΟΚ του ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕ¨ΟΥ από την Βάση του Κομματος.
   Ηταν αναμφησβητιτα καινοτόμα για τα Ελληνικά δεδομένα και απρόσμενα καλοδεχουμενη για τους προοδευτικούς πολίτες το γεγονός να εκλέγεται ο πρόεδρος ενός μεγάλου κυβερνητικού κόμματος απο την βάςη των ψηφοφόρων του !

   Το θέσπισε ο ΓΑΠ οταν ο Σιμήτης προσπάθησε να του περάσει το δαχτυλίδι , το οποίο φυσικά έβλεπε και αποσκοπούσε να το χρησιμοποιήσει σαν χαλκά, γιαυτό και δεν παραιτείθηκε από πρωθυπουργός , ώστε να δώσει την εικαιρία στον νεοφώτιστο προεδρο να βρει τον βηματισμό του.
   Ο οξυδερκής » Γιωργάκης » όμως δεν ενέδωσε και από κεί άρχισαν όλα .
   ΕΧτισε από την αρχή με τις αρχές του.
   Οι φίλοι και τα μέλη του τότε ΠΑΣΟΚ εψηφισαν τον Γιώργο γιά πρόεδρο και ετσι έξη μηνες πριν την κατάρρευση του Σιμήτη ο καινούργιος πρόεδρος με την αξία και την πολιτική διορατικότητα άρχισε να γράφει την ιςτορία των αλλαγών για τον τοπο μας

   Οτιδήποτε αλλο , αγαπητέ μου κύριε , έχεις για συζήτηση , φέρτο με τα επιχειρήματά σου αυτήν την φορά, για να έχουν μια κάποια βάση .

 2. Φίλοι μου συναναγνώστες ,

  Είμαστε ,νομίζω , σε μιά καμπή της προσπάθειας που χρειάζεται να ακούσει η Ελληνική Κοινωνία μας μερικές αλήθειες. Οχι μόνον για το τι έγινε στο παρελθόν και φτάσαμε τώρα εδώ που είμαστε με μιζέρια και δυστυχία. Ουτε για το πως με τουτους εδώ που μας ας κυβερνούν τώρα –άφρωνες και ακατατόπιςτους πολιτικάντηδες– ΔΕΝ εχουμε ελπίδα .
  Είναι κυρίως η ανάγκη που υπάρχει και που νοιώθουμε σταθερά όσοι από μας δεν εχουμε δεύτερες σκέψεις παρά μόνο την πρόοδο του τόπου. Δίχως υλικά , προςωπικά αντικείμενα, ανταλλάγματα ,θέσεις καρέκλες και πολιτικά Κονέ.

  Γιαυτό φίλοι μου, σας καλώ απο τούτες τις φιλόξενες στήλες να παραβρησκόμαστε με σχόλια, στα αρθρα, πολιτικές καμπάνιες και τα νέα που αναγράφονται , ώστε ναβαδίζουμε εμείς που εχουμε τα οράματα για τούτο τον τόπο με πιξήδα ,έχοντας μάλιστα βρει και το σχήμα που μας εκφράζει και είναι το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ .
  Εκφράζουμε μιά ολοκληρωμένη πολιτική φιλοσοφία, νοοτροπία και το πολιτικό ήθος οπως το διδαχθήκαμε από αυτούς που θυσιάστηκαν για να μας φέρουν τις ποθυτές αλλαγές της προόδου, της ανάπτυξης , της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού
  .Ξέρω οτι πολλοί απο σας μέσω του FB ,προσπαθείτε ανταλλάσσοντας γνώμμες και σκέψεις.
  Μπράβο σας ! Μήπως όμως πρέπει από δω και τώρα να πείσουμε τους δύσκολους και τους θυμωμένους με τα επιχειρήματά μας , ώστε να τους κερδίσουμε σαν φίλους και ψηφοφόρους του Κινήματος ;
  Δια φορτικά είναι σαν να προσπαθούμε εγώ και ο freeman εδώ στο ΜΑΤΡΙΧ να πείσουμε εαυτούς , για την εξέληξη που θα πρέπει να έχει το ΚΙΝΗΜΑ.
  Αυτό στην γειτονιά μου λέγεται κήρυγμα στους ψάλτες της εκκλησιάς .
  Π Α Μ Ε μπροστά ,φίλοι μου !

 3. Τα περι » ριζοσπαστικού εκδημοκρατισμού της χώρας μας » τα είδαμε και στην εφαρμογή τους όταν ο Παπανδρέου τον Οκτώβρη του 2009 εξελέγη και παρόλες τς δυσκολίες που συνάντησε με την οικονομική κρίση που παρέδωσε ο Κωστας Καραμανλής σε όλλους τους –εκτός του στενού του περιβάλλοντος –Έλληνες, άρχισε να τα εφαρμώζει.

  Παρόλα τα υπέρογκα Ελλειμματα και τα δυσθεώρητα χρέη που παρέλαβε τότε η νεοσύστατη Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου άρχισε τις αλλαγές ξελευθερώνοντας και εκδημοκτρατίζοντας το πολιτικό μας σύστημα με σκοπό να φτάσει ετσι σ´όλη την κοινωνία. Πριν από τότε, είχε ήδη θεσπίσει ο Παπανδρέου την εκλογή των Αρχηγών των μεγάλων κομμάτων από τα ιδια τα μέλη και φίλους τους, και έτσι κατάργησε δια παντός τους διάφορους «βαρόνους » των κομμάτων αυτών που μαζί με τους παλιούς κομματάρχες των ρουςφετιών , για δεκαετηρίδες διόριζαν τους αρχηγούς στα κόμματα αυτά, κρατώντας τα ανοιχτά και προσβατά στην πολιτικο -οικονομικήδιαφθορά .

  Χθές στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ΓΑΠ δεν άρχισε να απαριθμεί τα επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνηςης και τις προσπάθειες των όσων δεν πρόλαβε να κάνει γιατί δεν βρήκε την συναίνεση του Τσίπρα και των άλλων αρχηγών … Ούτε για την λυσσώδη αντίσταση των ειδικών συμφερόντων και των προδοτών που τον έρριξαν …

  Χθές ο Παπανδρέου στο Μαξίμου ανέδειξε και προώθησε ιδέες εκδημοκρατισμού του συστήματος και της Κοινωνίας μας αρχής γενομένης με τον Εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος μας.

  Εκεί, σε τέτοιες προθέσεις , πράξεις και σκέψεις βρήςκεται το πολιτικι-οικονομικό προοδευτικό και αναπτυξιακό μέλλον της πατρίδας μας, οχι στους καρεκλοκινηγούς της πολιτικής σοδειάς του παρόντος με εθνικιστικές κορόνες από την μιά και την αποφυγή των υποχρεώσεων τους από την άλλη .

 4. freeman 11:24 20/07/2016

  ΣΧΟΛΙΟ στην ΑΝΤΙΓΑΠ ΓΙΑΦΚΑ φασιστών του Π.Θ .
  AΓΝΩΣΤΟ , ΑΝ θα «ΠΕΡΑΣΕΙ» από τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΛΟΓΟΚΡΙΤΕΣ …
  -Αναρτήστε και καμιά φιλοΓαπ άποψη . . . έτσι για ξεκάρφωμα . . . για να έχουνε να μουγκανίζουν οι αντιΓαπ ύαινες . . .
  Γουστάρω πανικό στη ΝεοΔημοκρατική κυρίως γιάφκα των Κουλο-τρόλ , αλλά και των Βενιζελοφωφο-τρόλ !!!!
  Έχουν πάθει ταράκουλο και υστερίζουν με τις γνωστές από 6ετίας copy-paste δισύλλαβες -τρισύλλαβες άναρθρες κραυγές-μουγκανητά τους !!!
  Οι Ψυχαροεκδιδόμενοι , ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ότι ο Γ.Παπανδρέου ακόμα και εκτός Βουλής επηρεάζει τον Πολιτικό Βίο επειδή απλά οι ΔεξιοΠασοκοΑριστεροί ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ-ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ του 2010 ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ! Κομματόσκυλα Κουλόπαιδα , με την ανοιχτή Εκλογή Προέδρου από την Βάση που το 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου πρωτοποριακά εισήγαγε στον Βαλκανο- Ελληνικό Πολιτικό βίο ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΕΛΟΥΣΑΤΕ τότε ως πιστά σκυλιά του Ραφήνιου Λιποτάκτη που μέσω Πάκη σας τάιζε με ΣταζιεροΣυνεντεύξεις , ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ την ΕΚΛΟΓΗ του ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ στο κρυφοφασιστικό Ραφηνάτο μαντρί , ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΑΣ .
  Μια Ερωτησούλα : Το 2010-2011 ο ΤΑΧΑ ΠΑΝΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ Κούλης σας , ΗΤΑΝ ή ΔΕΝ ΗΤΑΝ στο υστερικό ΑΝΤΙ-Μνημονιακό στρατόπεδο αρχηγός του οποίου ήταν ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΣ και όταν η Ντόρα Ψήφισε το 2010 το 1ο Μνημόνιο ΤΗΝ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ο //ουδείς αναμάρτητος// πατριδοκάπηλος , αλλά το Κούλη λούφαξε ΑΝΤΙΜνημονιακά και έμεινε κάτω από τις φτερούγες του Σαμαρά-Καραμανλή, όταν το ΕΛΚ ήθελε να διαγράψει τον Καλαματιανό θεσιθήρα ,καθώς ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙμνημονιακού αγώνα 2010-2011 με ΥΠΑΣΠΙΣΤΉ επί των ΨΕΚΑΣΜΏΝ -συκοφαντιών τον Πουτινολάγνο Καμένο, εκμεταλλευόταν τις αναρχο-σταλινικές ορδές -αγέλες τυφλής βίας του Τσίπρα (τις ίδιες που έκαψαν την Αθήνα Δεκ 2008 και τους πρόσφερε προστασία ο Πάκης σας ,που του το ανέφερε-ευχαρίστησε on air και η Ζωίτσα όταν τον έχριζε ΠτΔ τον 02/2015) , για να καίνε καθημερινά την Αθήνα και να δολοφονούν εργαζομένους ?
  ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ των κατηγοριών μου και αφήστε τις κραυγές και τα μουγκανητά λεχρίτες, που περιμένετε αυτοδυναμία του Κούλη για να αρπάξετε ΕΣΕΙΣ από τους συριζαίους τις κουτάλες , ή έστω ένα ΝΕΟ 4-2-1 με βενιζελο-φωφο-πασοκ και με τον ποταμίσιο καλομπουκωμένο υπάλληλο της Ψυχαρο-Μιντιακής λέπρας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.