ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίπτουν οι θεσμοί αλλά...

Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες

Τι σηματοδοτεί η απόρριψη από τους θεσμούς της κυβερνητικής πρότασης για αλλαγές στο νόμο για τις τράπεζες.
bank

Την αποφασιστικότητα των πιστωτών να προχωρήσουν στις σαρωτικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την αποκοπή του ομφάλιου λώρου τραπεζών – επιχειρηματιών, υπογραμμίζει η κατηγορηματική άρνηση των θεσμών να συζητήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εδώ και καιρό εξετάζει και επιδιώκει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παραμονής των σημερινών διοικήσεων ή συμμετοχής άλλων εγχώριων στελεχών οι θεσμοί απέρριψαν αμέσως τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός πικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλαν σχετική επιστολή θορυβημένοι από την άκομψη και αιφνιδιαστική αλλαγή της διοίκησης του ΤΧΣ αλλά και την φημολογία ότι η νέα διοίκηση θα αποτελείται από ξένους. Ωστόσο η συζήτηση για αλλαγές στο νόμο για τις τράπεζες κόπηκε πριν καν ξεκινήσει ενδεικτική του κακού κλίματος και της βαθιάς δυσπιστίας που υπάρχει για την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και επιχειρηματιών υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που εμποδίζουν τις τράπεζες να προχωρήσουν με επαγγελματισμό και να αντιμετωπίσουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Έτσι θεωρούν ότι αν υπάρξουν αλλαγές στις διοικήσεις οι δεσμοί αυτοί θα σπάσουν και οι τράπεζες θα κινηθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων που πια ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ.

Η αποχώρηση δεκάδων μελών από τα Δ.Σ., περίπου 20 με 25, θα συνοδευθεί με «απόβαση» ξένων στελεχών, καθώς περίπου 15 από τα νέα μέλη θα είναι αλλοδαποί. Η έλευση των ξένων στελεχών στην πράξη είναι υποχρεωτική, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι όλοι οι πρόεδροι των επιτροπών των τραπεζών (που λαμβάνουν τις κρίσιμες διοικητικές αποφάσεις) δεν πρέπει να «είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια». Τα ανεξάρτητα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν «διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.