ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ατζέντα των συναντήσεων Τσίπρα με Λιου, Ντάισελμπλουμ

Σε ρυθμούς αξιολόγησης το Μαξίμου

Να εκκινήσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και για την επαναδιαπραγμάτευση της «επόμενης μέρας» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να υποδέχεται στο Μαξίμου διαδοχικά τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σήμερα, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου την Παρασκευή και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στις αρχές Αυγούστου.
maximoutsipras

του Γιώργου Μελιγγώνη

Με δεδομένα τα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο επίτροπο, με στόχο να θέσει συγκεκριμένα θέματα στο τραπέζι, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή πορεία εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι στόχοι του Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες της παρέμβασης Τσίπρα στον Μοσκοβισί θα αφορούν κυρίως στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων την βούληση της Αθήνας να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης αναφορικά με τα εργασιακά –κυρίως αυτές που αφορούν στη μη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Μοσκοβισί να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να μην χρειαστούν… 8μηνες διαπραγματεύσεις, όπως έγινε με την πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε να μην διακυβευθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία, με φόντο την πανευρωπαϊκή «ταραχή» από το Brexit αλλά και με το ιταλικό δημοψήφισμα του
Οκτωβρίου στον ορίζοντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει εκ νέου να «απομονωθεί» το ΔΝΤ, όπως έγινε και κατά την πρώτη αξιολόγηση, αφού στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αν δεν τεθούν ως «προαπαιτούμενα» στο τραπέζι οι ιδεοληψίες του Ταμείου, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει ευκολότερα και γρηγορότερα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει την κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων για μετά το 2018 –μία συζήτηση που εκκρεμεί μεταξύ Αθήνας-δανειστών. Γιατί, μπορεί επισήμως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να προσπαθούν να αποφύγουν μία τέτοια συζήτηση, όμως είναι σαφές ότι
ανεπισήμως αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε ανώτατο επίπεδο από κοινοτικούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι ο στόχος για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για… πολλά χρόνια, είναι μάλλον ακατόρθωτος. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θέλει να αναδειχθεί μεν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά τα επόμενα χρόνια να χαλαρώσει η θηλιά της λιτότητας και των ασφυκτικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων.

Συζητήσεις με Λιου, Ντάισελμπλουμ

Επί της ουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα προσδοκίας που έχει λάβει η Αθήνα για το μέλλον από τους δανειστές είναι: «εφαρμόστε εσείς το πρόγραμμα και συν τω χρόνω θα δούμε τι θα κάνουμε με τα πλεόνασματα». Για τον λόγο αυτό, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχει έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων –εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκκινήσει τη σχετική συζήτηση.

Τα ως άνω θέματα αναμένεται να τεθούν από τον πρωθυπουργό και όταν υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός κοινοτικός αξιωματούχος θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές Αυγούστου, ενώ όλα δείχνουν ότι η επίσκεψή του θα διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα –αυτό που διαμορφώνει η εκτέλεση των υποχρεώσεων της Αθήνας. Ως εκ τούτου και τότε, ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων, αλλά και την επιθυμία της Αθήνας να ολοκληρωθεί νωρίς η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς… παρατράγουδα.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Φυσικά, στο μενού των συζητήσεων Τσίπρα με Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ θα βρεθούν και τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκλειδώσει για την Αθήνα η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση στοχεύει σε γρήγορη  αποδέσμευση της δόσης, προκειμένου και αυτά τα χρήματα να πέσουν στην πραγματική οικονομία, υπό μορφήν εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να «κυκλοφορήσει» το χρήμα και να ενταθεί η επαναθέρμανση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση Τσίπρα-Λιου την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά θα συνεχίσει το οικονομικό σκέλος της συζήτησης που είχε με τον αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στη Βαρσοβία, σχετικά με τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για άρση της λιτότητας, αλλά και τις πιέσεις προς το ΔΝΤ για να… μην ζητεί την Άρτα με τα Γιάννενα στις διαπραγματεύσεις. Ειδικά για το τελευταίο, πολύς λόγος στη συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει για την προοπτική του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με φόντο το αποκαλυπτικό έγγραφο που διέρρευσε στην δημοσιότητα και δείχνει ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σκέφτεται σοβαρά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και από την Ευρώπη εν γένει…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.