ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα υπάρξει εθνικό σχέδιο;

Σιγοκαίει η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο

Μπορεί στην Χαριλάου Τρικούπη να έχουν αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη ΔΗΜΑΡ στο θέμα του εκλογικού νόμου, ώστε να μη διαταραχθεί η συμπόρευσή τους στην πορεία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, το θέμα όμως δεν έχει κλείσει. Κάθε άλλο.
g

Σε άτυπη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος- αποφασίστηκε ότι δεν θα ψηφίσουν τίποτα από το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, ούτε καν τα άρθρα στα οποία συμφωνούν.

Ούτε συζήτηση για υπερψήφιση επί της αρχής ή στο σύνολο. Το σκεπτικό είναι ότι το όλο σχέδιο νόμου είναι αποσπασματικό, για αυτό και ζητούν την συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου θα γίνει ανάλογη συζήτηση επί των απαιτούμενων αλλαγών στο εκλογικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ εξηγούν προς πάσα κατεύθυνση ότι σέβονται την αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές της αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα αφήσουν αυτή τη διαφοροποίηση να διαταράξει τις μεταξύ τους σχέσεις και να θέσει σε κίνδυνο το οικοδόμημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου, υπερθεματίζουν της απόφασής τους να στηρίξουν την απλή αναλογική ως πάγιο αίτημα της Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα σε διαρροές τους ως «αδιανόητο» το να χαθεί η ευκαιρία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να περάσει μία δική της θέση.

Θυμίζουν εξάλλου ότι η απλή αναλογική υπήρξε μία από τις 50 θέσεις που επεξεργάστηκε και ενέκρινε η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ παραπέμπουν και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι πολίτες τάσσονται υπέρ της, και σημειώνουν ότι ευνοεί τις συνεργασίες. Εξηγούν μάλιστα ότι οι όποιες συνεργασίες, των οποίων προφανώς και είναι υπέρμαχοι, θα πρέπει να έχουν προγραμματική βάση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα σαν αυτό της σημερινής κυβέρνησης, όπου το πρώτο κόμμα στοχεύει στην αυτοδυναμία και επειδή δεν καταφέρνει να τη συγκεντρώσει, απευθύνεται σε ένα μικρό, αλλά και αντίθετο ιδεολογικά κόμμα μόνο και μόνο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Όταν κάποιος προσεγγίζει την αυτοδυναμία και δεν την πιάνει, οπότε ψάχνει για κυβερνητικό εταίρο στους ΑΝΕΛ, πώς θα υπάρξει εθνικό σχέδιο; Δεν θα υπάρξει ποτέ», λένε, χτυπώντας απευθείας στο ευαίσθητο σημείο της Χαριλάου Τρικούπη, που έχει ως επωδό την ανάγκη εθνικού σχεδίου για την χώρα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.