ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα στη Βαρσοβία

Στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός την πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.
tsipraS

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, στην ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της, τονίζοντας ότι η χώρα μας αναμένει να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές της ανησυχίες ασφαλείας.

Στην σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, πρώτη θέση στην ατζέντα, από ελληνικής πλευράς, καταλαμβάνει η προγραμματισμένη για τις 14.30 (τοπική ώρα/15.30 ώρα Ελλάδος) συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ στην εναρκτήρια ομιλία του στην Σύνοδο αναφέρθηκε στην επαύξηση της παρουσίας της Συμμαχίας τόσο ανατολικά, όσο και νοτίως έως την Κεντρική Μεσόγειο, απαριθμώντας σειρά προκλήσεων που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ αναφερόμενος στην Ρωσία την χαρακτήρισε ως αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τάχθηκε υπέρ ενός βιώσιμου διαλόγου με τον "μεγαλύτερο γείτονα μας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι όλες οι ενέργειες της Συμμαχίας έχουν αμυντικό χαρακτήρα και είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Ιδιαίτερο σημείο της χρονικής στιγμής σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής είναι ότι έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα στην Βρετανία και την διαφαινόμενη -όπως έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα- έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπό διαμόρφωση κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής, μάλλον έτεινε στην ανάδειξη του ΝΑΤΟ σε "ακόμα σημαντικότερη δύναμη συνεργασίας στην περιοχή", όπως σημείωσε ο Μπ. Ομπάμα στο προαναφερθέν άρθρο του.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο παρέθεσε στους ξένους ηγέτες ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντζέι Ντούντα.

Το πρωί ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην συνεδρία της Συνόδου με θέμα το Αφγανιστάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Καναδό ομόλογό του, αναμένεται να συναντηθεί με τους ΥΠΕΞ, Εσθονίας, Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 10:54 09/07/2016

    Σήμερα ο Τσίπρας θα συναντήσει το αφεντικό του και εντολέα του, τον άνθρωπο που έκανε την Αμερική μπουρδέλο, τον Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα.Σίγουρα θα πεί του υπαλληλάκου του, του Αλέξη να ανοίξει τα σύνορα να δεχτεί και άλλους παράνομους ισλαμιστές.Μόνο για τα άσχημα τον έχει τον Τσίπρα ο Ομπάμα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.