ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Αναστασιάδη - Νετανιάχου: Στην ατζέντα φυσικό αέριο και σχέσεις με Τουρκία

Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί σήμερα στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
President of Cyprus Nicos Anastasiades meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα έχει σήμερα στις 7 το απόγευμα, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίον θα συζητήσουν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ, των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, των περιφερειακών εξελίξεων,καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση για επαναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη- Νετανιάχου, αναμένεται να διαφανεί  κατά πόσο και σε ποιο βαθμό το πραξικόπημα στη Τουρκία και τα όσα έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη επηρέασαν και σε ποιο βαθμό τη συμφωνία Νετανιάχου- Ερντογάν για μεταφορά μέσω Τουρκίας του φυσικού αερίου στη Ευρώπη.

Συμφωνία που ο Ισραηλινός τύπος ανήγαγε χθες σε αγκάθι, στις κατά τ άλλα αδελφικές σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Λευκωσίας.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η στρατηγική σχέση Κύπρου – Ισραήλ «είναι δεδομένη και δεν υπάρχει ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε πρόθεση αλλοίωσης της».

«Αυτό που θέλουμε είναι η μεταξύ μας συνεργασία για διασφάλιση αυτής της άριστης συνεργασίας που έχουμε κτίσει», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης, στην οποία θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας των δύο χωρών, επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της Συμφωνίας συνεκμετάλλευσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και το νέο αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας  DELEK GROUP, όπως αυτό εκδηλώθηκε στο τρίτο γύρο αδειοδότησης για έρευνες στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Θα πρέπει αν σημειωθεί πως οι εταιρείες του ισραηλινού ομίλου Delek Group για εξόρυξη υδρογονανθράκων Avner Oil, Gas LP και Delek Drilling LP ανακοίνωσαν σήμερα  ότι υπέβαλαν προσφορά στην κυπριακή κυβέρνηση για να αγοράσουν δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, στα πλαίσια του γ` γύρου αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής “Globes”, σε περίπτωση που η εταιρεία κερδίσει την προσφορά, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συνέργειες με τη δράση της εταιρείας στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η προσφορά από τις μονάδες της Delek υπεβλήθη ως μέρος της κοινοπραξίας Capricorn Oil. Η Capricorn είναι διαχειριστής της κοινοπραξίας και αποτελεί μονάδα της Cairn Energy, η οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κάτω από τον κωδικό CNE.
Η Delek ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που θα κερδίσουν την προσφορά δεν θα ανακοινωθούν πριν από το τέταρτο εξάμηνο του 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.