ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη βαθμίδα B-

Standard & Poor's: Αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's Global Ratings διατήρησε αμετάβλητο σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B-, σημειώνοντας την άποψή της ότι είναι μοιρασμένοι οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση αυτή τους επόμενους 12 μήνες.
standard_poors

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, «αντανακλά την εκτίμησή μας ότι η ελληνική κυβέρνηση ικανοποιεί —αν και με καθυστερήσεις— τους τυπικούς όρους του προγράμματος στήριξής της». Ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (σ.σ. της γενικής κυβέρνησης) θα κορυφωθεί στο τέλος του 2016 στο 179% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο όλων των χωρών που αξιολογεί. «Η σταδιακή επιστροφή της ονομαστικής ανάπτυξης, η δημοσιονομική προσαρμογή, τα σωρευτικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πιθανόν θα μειώσουν το δημόσιο χρέος στο 173% του ΑΕΠ το 2018», προσθέτει ο SP.

Ο οίκος σημειώνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι σήμερα χαμηλό, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,5%. Το βάρος αυτό, προσθέτει, είναι ανεκτό και μπορεί να παραμείνει, εφόσον η χώρα μπορεί να αναχρηματοδοτείται με το ίδιο ευνοϊκούς όρους από τις αγορές στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018) και η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται σταθερά και με ταχύ ρυθμό σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους. «Ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα είναι να μην ισχύσει η μία ή και οι δύο από τις προϋποθέσεις αυτές», σημειώνει ο οίκος.

Ο οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί τα επόμενα χρόνια να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αλλού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.