ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σκέφτεται το Μαξίμου για την συνταγματική αναθεώρηση

Σταθερές κυβερνήσεις και με απλή αναλογική με... αλλαγή στην πρόταση μομφής

Η αλλαγή της μορφής της πρότασης δυσπιστίας θα είναι μία από τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα και η «κυβερνησιμότητα» της  χώρας ακόμη και με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
tsiprasvouli

του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την χθεσινή ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη επί των προτάσεων για την συνταγματική αναθεώρηση, καταλήγουν στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής ατζέντας.

Πρόταση δυσπιστίας

Μία από τις βασικότερες αλλαγές, η οποία αποκαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή από την εφημερίδα «Αυγή», αφορά στην αλλαγή του τρόπου υποβολής πρότασης δυσπιστίας. Σημειωτέον ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί, με την αλλαγή αυτή, να θεραπεύσει την ανάγκη κυβερνησιμότητας της χώρας, η οποία εξ αντικειμένου θα δυσκολέψει, μετά την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αλλαγή του εργαλείου πίεσης που έχει στα χέρια της η εκάστοτε αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, βάσει των κυβερνητικών προτάσεων, ακόμη κι αν η πρόταση δυσπιστίας έχει συγκεντρώσει 151 βουλευτές –κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη- αυτή δε θα οδηγεί σε εκλογές ή πτώση κυβέρνησης. Αντιθέτως, η πρόταση δυσπιστίας, για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, θα πρέπει να περιλαμβάνει προτεινόμενο νέο πρωθυπουργό και μόνο τότε θα αποσύρεται η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», έχοντας στο μυαλό του μία πρόταση μομφής η οποία δε θα οδηγεί τη χώρα στην αστάθεια των εκλογών, αλλά θα πυροδοτεί αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού.

Με άλλα λόγια, αν κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 151 θετικές ψήφους, τότε δε θα μπορούν απλώς να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα, προτείνοντας νέο πρωθυπουργό, να έχουν… απάντηση για την κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει εκείνη που χάνει την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σημειωτέον, εξάλλου, ότι η σχετική πρόταση βρίσκει απήχηση και σε εκτός ΣΥΡΙΖΑ συνταγματολόγους, ενώ προσφάτως την διατύπωσε και ο Νίκος Αλιβιζάτος –με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει όλα τα εκκρεμή θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης. «Η Βουλή μπορεί με απόφαση που λαμβάνει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση, εφόσον προτείνει νέο πρωθυπουργό», είναι η πρόταση του κ. Αλιβιζάτου, που φαίνεται ότι προκρίνει η κυβέρνηση ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.