ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Στο χείλος του γκρεμού δεν βγάζεις φτερά

Ένα χρόνο πριν στις 13 Ιουλίου 2015, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του τυχοδιωκτικού δημοψηφίσματος στην οικονομία και τη κοινωνία, ο οργανωτής του και πρωθυπουργός της χώρας έκανε την μεγάλη κωλοτούμπα. Υπέγραφε το τρίτο, τρισχειρότερο από τα προηγούμενα, μνημόνιο. Ο ίδιος άνθρωπος που κατήγγειλε του προηγούμενους πρωθυπουργούς που υπέγραφαν μνημόνια ως υποταγμένους, προδότες και Γερμανοτσολιάδες τους οποίους σύντομα θα οδηγούσε σε ειδικά δικαστήρια, το «έπαιζε» ξεδιάντροπα θύμα του σκληρού εκβιασμού των δανειστών.

Από κοντά, το άκαπνο παρεάκι του Μαξίμου πλάσαρε δημοσίως πως επρόκειτο για μια τακτική αναδίπλωση, μια προσωρινή συνθηκολόγηση σε ένα μέτωπο αντιπαραθέσεων που θα επέτρεπε σταδιακά την ανασυγκρότηση δυνάμεων για την ορμητική αντεπίθεση κατά των ληστρικών εταίρων και του αιμοβόρου ΔΝΤ.

Κοινώς, με ψυχοπονιάρικα επιχειρήματα σε στυλ το «καημένο το παιδί» και φανφαρονικούς μεγαλοϊδεατισμούς του τύπου «πάλι δικά μας θα’ναι», παραμύθιαζαν ασύστολα τον Ελληνικό λαό. Του οποίου, μεγάλη μερίδα προσδοκούσε, μετά τη πρωθυπουργική κυβίστηση,  πως η εθνικολαϊκιστική αριστεροδεξιά κυβέρνηση θα έκανε μια ήπια πολιτική στροφή θα μετατοπιζόταν προς την μετριοπάθεια, θα προσέγγιζε το αφήγημα ομαλότητας Ματαίως.

Ένα χρόνο μετά, το κυνικό κυβερνητικό μπουλούκι  μηχανεύεται διάφορες πανουργίες για να παρατείνει το γάντζωμα του στην εξουσία. Αφού τα έδωσε όλα στους δανειστές παράγοντας κοινωνικά συντρίμμια, μεθοδεύοντας την άλωση του κρατικού μηχανισμού και επιχειρώντας να χειραγωγήσει την Ελληνική δικαιοσύνη κατά των πολιτικών του αντιπάλων, εισηγείται τώρα νέα τεχνάσματα για να κερδίσει χρόνο.

Διότι όσο ανίδεο και ανεπαρκές είναι στην πολιτική διαχείριση της καθημερινότητας, άλλο τόσο ικανό αποδεικνύεται στο επικοινωνιακό πατρονάρισμα. Και προκειμένου  να αποτρέψει την άμεση  επιστροφή στην επιζήμια για αυτό ατζέντα της οικονομίας και των μνημονιακών υποχρεώσεις, αλλά και να ορίσει τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, εισάγει για ψήφιση τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Έστω κι αν προβάλει τη τελευταία ως ιδεολογικοπολιτική του δέσμευση, επί της ουσίας σχεδιάζει με την υπερψήφιση της στη Βουλή να διατηρηθεί σε κυβερνητικό σχήμα  ακόμα κι αν το κόμμα του τερματίσει δεύτερο στις κάλπες. Υπό αυτή την ιδιοτέλεια αγνοεί τις συνέπειες μιας παρατεταμένης αστάθειας και αδιαφορεί για τις επιπτώσεις μιας πιθανής μακροχρόνιας ακυβερνησίας για το τόπο. Αλλά για τους καιροσκόπους που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους δεν τους νοιάζει να γίνουν όλα στάχτη και μπούλμπερη

Όσο για το προσχηματικό επιχείρημα ότι η απλή αναλογική συνθέτει  κυβερνήσεις που βασίζονται στις συνεργασίες και στις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις , σημασία έχει και ποιος το προβάλει αυτό. Εν προκειμένω ένα πολιτικό απαράτ που φλόμωσε τους πολίτες στο ψέμα και  διακήρυξε διχαστικά «Ή αυτοί ή εμείς» και « Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», δεν δικαιούται καν να μιλάει για πολιτικά συνταιριάσματα. Πόσο μάλλον όταν το κόμμα τους έσπειρε το μίσος, ενθάρρυνε την πολιτική βία και αγόρευε συστηματικά με εμφυλιοπολεμικό λόγο;

Χώρια που τέτοιες μέρες πέρυσι παραλίγο να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο ενός πραξικοπήματος. Οπότε, ας μη μας το «παίζουν» πάλι, προς ωφέλεια τους , ανεκτικοί, μεταρρυθμιστές, αδιάφθοροι  και δημοκράτες. Ιδίως όταν σερβίρουν, με τάχα αφελείς ελιγμούς, ότι οι ψήφοι δεν «μυρίζουν». Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν βουλευτές, στην υποστήριξη των οποίων εμμέσως προσβλέπουν, που βρομάνε και ζέχνουν. Κυρίως, όσοι προέρχονται από τη νεοναζιστική μπόχα.

Αν, λοιπόν  με τη δύσοσμη  στήριξη της τελευταίας, μαζί  με τη ψήφο των πολιτικά « χρήσιμων ηλιθίων» και τρεις ακόμα πρόθυμους αποστάτες, συγκροτηθεί ο αναγκαίος αριθμός για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, η αποσύνθεση θα έχει ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση στην έξοδο από την εξουσία και το πανικό του ξεβολέματος της θα έχει συμπαρασύρει μαζί της στο γκρεμό  της ακυβερνησίας και την Ελλάδα.  Εκτός αν πιστεύει κανείς στα θαύματα και στο χείλος του γκρεμού  η χώρα βγάλει φτερά στους ώμους.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.