ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση του Eurogroup

Στο Ecofin το ερώτημα για κυρώσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία

Για δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup, η Ελλάδα δεν βρέθηκε επισήμως στην ατζέντα, όπου κύρια θέματα του ήταν η συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης μετά το Brexit και για το έλλειμμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
eurogroup

Σχετικά με τις δύο χώρες της Ιβηρικής, που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο και να κρατηθούν στα επίπεδα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έλλειμμα τους, οι υπουργοί θα ζητήσουν αύριο, κατά τη διάρκεια του Ecofin (συνάντηση των ΥΠΟΙΚ όλης της ΕΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων.

Σημαντικό είναι πάντως πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη-μέλη, η οποία θα λάβει εντολή αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να σχεδιάσει τις κυρώσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για το έλλειμμά τους οι δύο ιβηρικές χώρες, εντός 20 ημερών.

Οι πιθανές κυρώσεις αποτελούν πρόστιμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ τους, ένα σημαντικό βάρος στις οικονομίες και των δύο χωρών. Συνεπώς, υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπάνω, με ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν πως το μέγεθος τους προβλέπεται να είναι χαμηλότερο, έως και μηδενικό.

Η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης μετά το Brexit συζητήθηκε επίσης, με τους Ευρωπαίους υπουργούς να θέλουν να ξεκαθαρίσει την στάση του το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τον καθορισμό νέου πρωθυπουργού, έτσι ώστε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό το συντομότερο δυνατό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, που είπε: «Υπάρχoυν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ' αυτές». Βασικός εισηγητής της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης μετά το Brexit ήταν ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ.

Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένει και η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, καθώς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν συμφωνούν με την ύπαρξη ευελιξίας στην τήρηση των τραπεζικών των κανονισμών. Ως γνωστόν, οι ιταλικές τράπεζες, ιδιαίτερα η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη του κόσμου, είναι εκτεθειμένες σε τεράστιο μέγεθος κόκκινων δανείων, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, το Brexit επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ιταλικές τράπεζες και η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα σχέδιο κρατικής ενίσχυσής τους, κάτι που βρίσκει όμως αντίθετο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, πριν γίνει δυνατή η κρατική βοήθεια προς μια τράπεζα, θα πρέπει πρώτα να γίνει «bail-in» στους καταθέτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.