ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Τα επτά βήματα χαλάρωσης των capital controls

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.
capitalcontrols

Γεγονός είναι πλέον η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την προηγούμενη Παρασκευή. Το ΦΕΚ περιλαμβάνει εφτά μέτρα εκ των οποίων ξεχωρίζουν η ελεύθερη ανάληψη ποσών που κατατέθηκαν στο τραπεζικό σύστημα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και η ανάληψη 840 ευρώ ανά 15ημέρες αντί για 420 ευρώ την εβδομάδα.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά το νέο χρήμα πλέον κάθε ευρώ που θα επιστρέφει ως κατάθεση στο τραπεζικό σύστημα θα είναι ελεύθερο για αναλήψεις. Έτσι αν κάποιος καταθέσει 10.000 ευρώ για τα χρήματα αυτά θα μπορεί να πραγματοποιεί αναλήψεις χωρίς κανέναν περιορισμό. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει άμεσα στην επιστροφή περίπου 3 δις. ευρώ.

Αναλυτικότερα το ΦΕΚ για την χαλάρωση των περιορισμών προβλέπει εφτά μέτρα:

·         Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

·         Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

·         Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

·         Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία,  μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

·         Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

·         Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

·         Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.