ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολο έως απίθανο

Τα μαθηματικά του εκλογικού νόμου - Οι «δύο» που αναζητά ο Τσίπρας

Μοιάζει περίεργο βάσει των επίσημων δηλώσεων των κομμάτων, αλλά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πολύ μακριά από το στόχο των 200 βουλευτών προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην εφαρμογή του από την αμέσως επόμενη αναμέτρηση.

Κι αυτό διότι δεν αποκλείεται την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών να ψηφίσουν 198 βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κάλυψη της απόστασης μέχρι τους 200 μοιάζει πολύ δύσκολη έως και απίθανη για τον Πρωθυπουργό.

Λίγο πριν την εκκίνηση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, η αριθμητική έχει ως εξής:

  • 155 είναι οι βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν σήμερα οι δύο είναι ανεξάρτητοι
  • 9 είναι οι της Ένωσης Κεντρώων, που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν
  • 15 του ΚΚΕ, που φέρεται έτοιμο να υπερψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, ακόμη κι αν δεν συνοδεύεται από την κατάργηση του ορίου του 3% όπως ζητούσε
  • 18 είναι οι Χρυσαυγίτες βουλευτές, εφόσον τελικά ψηφίσουν θετικά, αν και η οργάνωση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ενώ
  • 1, ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσει, κόντρα στην απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όλοι αυτοί αθροίζουν 198 (!) βουλευτές, που μοιάζουν έτοιμοι να ψηφίσουν την κατάργηση του μπόνους. Ωστόσο, όπως προειπώθηκε, το να εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας τις υπόλοιπες δύο ψήφους μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι απίθανο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ποιός ειναι ο κ. Θεοχαρόπουλος ;
    Ο κύριος που από αλεξιπτωτιστής στην κεντροαριστερά γίνεται τώρα αρωγός του Καμμενου της Ακροδεξιάς και του Τσίπρα τις ραμολιάς ,προκειμένου να διατηρήσουν τις καρεκλες τους .
    Θα προσπαθήσουν οποιδήποτε κατεργαργιά και υπόσχεση προκειμένου να αξιοποιήςουν το δώρο που τους προσφέρει ο «νόμος» που εχει φέρει στην ζωή μας ενα αλλο αρχιλαμόγιο , που κί αυτό έκανε τα παντα για την δική του καρέκλα στην οποία τον κάθησε ο σημερινός πρωθυπουργός μας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.