ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και τώρα… αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού

Τα «συν», τα «πλην» και η «επόμενη μέρα» της απλής αναλογικής

Με εμφανή ικανοποίηση αποτιμούν από το Μέγαρο Μαξίμου την χθεσινοβραδινή συζήτηση στην Βουλή για την απλή αναλογική, παρά το γεγονός ότι αυτή θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού δεν «έπιασε» 200 βουλευτές για να θεραπεύσει τους συνταγματικούς περιορισμούς.
tsipras2

του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση είδε το πρώτο «αριστερό αποτύπωμα» να λαμβάνει σάρκα και οστά και, πλέον το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται την επόμενη μέρα στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, μετρώντας ζημιές και κέρδη.

Βάσει, λοιπόν, της αποτίμησης κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Βουλή αποτελεί την «πρώτη μεγάλη θεσμική παρέμβαση της Αριστεράς», καθώς ικανοποιήθηκε ένα «πάγιο αίτημα δεκαετιών», όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ήττα και νίκη

Βεβαίως, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο παραγνωρίζει ότι ο στόχος των 200 ψήφων δεν επιτεύχθηκε και, άρα, η απλή αναλογική θα πρέπει να περιμένει ως τις μεθεπόμενες εκλογές. Άλλωστε, τον πήχη της ψηφοφορίας επιχείρησε χθες να σηκώσει στις 200 ψήφους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μιλήσει για «δεινή κοινοβουλευτική ήττα» της κυβέρνησης. Πάντως, αρκετοί στην κυβέρνηση «αντιστρέφουν» αυτό το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα της προσμέτρησης ή μη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής: «Δεν γίνεταν αν ψήφιζαν την απλή αναλογική να μας κατηγορούσαν ότι συνυπολογίζουμε τις ψήφους τους, όταν οι ίδιοι υπολογίζουν στα δικά τους νούμερα την άρνηση ψήφου της Χρυσής Αυγής», λένε σκωπτικά κυβερνητικοί παράγοντες.

Ούτε τώρα «200», ούτε… μετά

Συν τοις άλλοις, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και δη στο ΠΑΣΟΚ, στο Μαξίμου σημείωσαν με ενδιαφέρον την «μισή» προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά να διαφοροποιηθεί από το «μέτωπο Μητσοτάκη». Η κ. Γεννηματά, λοιπόν, στην ομιλία της, προανήγγειλε ότι όπως χθες δεν θέλησε να προσμετρηθεί με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την νομοθέτηση της απλής αναλογικής, έτσι δε θα συμμετάσχει και στην προσπάθεια «ξηλώματος» του νέου εκλογικού νόμου, αν υποτεθεί ότι νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ούτε τώρα συμμετέχουμε στους 200 για να ψηφίσουμε την απλή αναλογική, αλλά ούτε μετά θα μετέχουμε στους 200 για να την ξεψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το στοιχείο, όσο κι αν είναι επισφαλές και παρακινδυνευμένο να ομιλεί κάποιος για… δύο-τρία χρόνια μετά, σημειώνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός «βλέπει» στην απλή αναλογική όχι μόνο την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, αλλά και ένα στρατηγικό εργαλείο για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

«Από τον δικομματισμό στον διπολισμό»

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, δεν έκρυψε τις προθέσεις του να φέρει τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας το βασικό χαρακτηριστικό επί του οποίου δομήθηκε το ’74 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: τα «συγκοινωνούντα δοχεία» και το «εκκρεμές» του δικομματισμού. «Να φύγουμε από έναν άγονο δικομματισμό και να περάσουμε σε έναν γόνιμο
διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ξεδιπλώνοντας το όραμά του για την επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού, ενώ και σε άλλη μία αποστροφή του λόγου του, όταν απαντούσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το αν υπάρχουν ή όχι «εραστές» της απλής αναλογικής στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός εξήρε την «κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» που επικρατεί στην Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.