ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως εξανεμίστηκε η περιουσία 20 δισ. ευρώ

ΤΧΣ: Χωρίς διοίκηση και χωρίς... ευρώ

Στο χειρότερο σημείο από τη δημιουργία του βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περίπου έξι χρόνια μετά τη δημιουργία του με σκοπό τη στήριξη και την εξασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών.
empty

Το ταμείο βρίσκεται όχι μόνο χωρίς διοίκηση, μετά την αιφνιδιαστική καρατόμησή της τις προηγούμενες ημέρες αλλά και χωρίς κεφάλαια.

Το ΤΧΣ στις αρχές του 2015 προχώρησε στην επιστροφή του κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 10 δισ. ευρώ μετά από απαίτηση των πιστωτών στην οποία συμφώνησε η κυβέρνησης ενώ ακόμα χειρότερα λόγω της τρίτης αξιολόγησης έχουν μηδενιστεί οι μετοχές και τα δικαιώματα τραπεζών που κατείχε από την πρώτη κεφαλαιοποίηση όπου είχε τοποθετήσεις συνολικά 25 δις. ευρώ.

Με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση οι περιουσίες των παλαιών μετόχων εξαερώθηκαν. Ουσιαστικά τα ξένα hedge funds, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που προκάλεσαν η «διαπραγμάτευση» και η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών το καλοκαίρι του 2015, απέκτησαν την πλειοψηφία των μετοχών για πενταροδεκάρες.

Το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε ανέλθει στα 33,4 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος Νοεμβρίου οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούν σε αξία 747 εκατ. για τους παλαιούς μετόχους. Δηλαδή χάθηκαν 33 δισ., εκ των οποίων τα 20 δισ. ήταν η αξία των συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ!

Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκια του ΤΧΣ αποτελείται από το 40,4% της Εθνικής Τράπεζας, το 26 την Τράπεζας Πειραιώς, το 11% της Alpha Bank και το 2,38% της Eurobank. Η τρέχουσα αξία των μετοχών αυτών εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον έχει διαθέσει περίπου 6 δισ. ευρώ στις τράπεζες σε Cocos.

pinakas

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.