ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η μάχη του εκλογικού νόμου

«Θαμπώνει» ο στόχος των «200», εκτός αν…

Να κρατήσει «ζωντανό» το σενάριο συγκέντρωσης 200 βουλευτών για την υπερψήφιση της απλής αναλογικής επιχειρεί η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική «μάχη» για τον εκλογικό νόμο που ξεκίνησε στη Βουλή, αν και στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι τα 2/3 της Βουλής μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο αν υπάρξουν «αποστασίες» βουλευτών από τη γραμμή των κομμάτων τους.
vouli

Σε κάθε περίπτωση, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τροπολογία που κατέθεσε, «έσπασε» ένα άρθρο του νομοσχεδίου, προκειμένου να αποσυνδέσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να διευκολύνει το ΚΚΕ να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, με απώτατο στόχο του Μαξίμου να διατηρηθούν οι ελπίδες πως αυτό το άρθρο θα «πιάσει» τον στόχο των 200 βουλευτών. Πάντως, ως τώρα, τα μαθηματικά της Βουλής αποδεικνύονται δύσκολα, αφού το συγκεκριμένο άρθρο αναμένεται να φτάσει τις 197 ή 198 ψήφους, άρα οριακά δε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Προσδοκίες

Σε κάθε περίπτωση, ανώτατη κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ήδη από προχθές ότι «θα πέσουν οι μάσκες», υπό την έννοια ότι κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές, θα κληθούν να δείξουν αν είναι συνεπείς με τις διακηρύξεις τους περί απλής αναλογικής, αλλά και με την προσωπική τους ιστορία. Ειδικά αυτό το τελευταίο αφορά βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της απλής αναλογικής ή έχουν παλέψει γι’ αυτήν από τις τάξεις της Αριστεράς. Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου και αναμένουν αν άλλοι βουλευτές θα ακολουθήσουν την «στάση συνέπειας», όπως την χαρακτηρίζουν. Εξάλλου, με δεδομένο ότι οι ως τώρα ψήφοι που συγκεντρώνονται για την κατάργηση του μπόνους είναι… οριακά κάτω από το όριο των 200, κάθε ψήφος μετράει. Ως εκ τούτου, παρότι ως τώρα άλλοι βουλευτές δεν έχουν δείξει σημάδια διαφοροποίησης, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ακόμη «τίποτα δεν έχει κριθεί». Μ’ άλλα λόγια, τα βλέμματα όλων στρέφονται σε βουλευτές που έχουν δώσει αγώνες δεκαετιών στην Αριστερά, όπως οι δύο βουλευτές του «Ποταμιού», Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης. Αμφότεροι προέρχονται από την «μήτρα» της Ανανεωτικής Αριστεράς και σε συνεντεύξεις τους δεν έχουν κρύψει ότι για δεκαετίες υποστήριζαν την απλή αναλογική –έστω κι αν τώρα καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες».
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μάλλον δύσκολο να διαφοροποιηθούν οι εν λόγω βουλευτές από την γραμμή του Ποταμιού, ενώ οι ελπίδες για τους «200» ελαχιστοποιούνται έτι περαιτέρω, μετά και την διαφαινόμενη πρόθεση του ανεξάρτητου βουλευτή, Στάθη Παναγούλη, να καταψηφίσει επίσης το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος θα υπερψηφίσει την απλή αναλογική. Όπως και να έχει, όλα δείχνουν ότι ως την ώρα της καταμέτρησης, μετά την ονομαστική ψηφοφορία, η αγωνία στο Μαξίμου θα… χτυπήσει «κόκκινο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.