ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξημένη πλειοψηφία για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος

Τι προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Οικονομία

Την Πέμπτη αναμένεται, εκτός μεγάλου απροόπτου, η παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, που συγκρότησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη,Ποτάμι και άλλες δυνάμεις του χώρου.
epitropithesmon

Με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, δε,ξεκινά και ένας νέος κύκλος διεργασιών για την πορεία του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει τι προτείνουν τα μέλη της Επιτροπής στον κρίσιμοΤομέα της Οικονομίας, όπου και εμμένουν στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ΣχεδίουΑνασυγκρότησης. Στο πόρισμά τους μιλούν μεταξύ άλλων για ένα νέο επενδυτικόσοκ, που θα φέρει επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια,πέραν από το ΕΣΠΑ και τα λοιπά ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και νέες βιώσιμεςθέσεις απασχόλησης στην χώρα.

Επιχειρούν, μάλιστα, την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων ακόμα και για τυχόναλλαγές στο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως αλλάζει. Για την ακρίβεια,προβλέπουν την επαναπροσέγγιση του φορολογικού συστήματος, με μείωση των φόρωντων επιχειρήσεων και την επιβολή πολυετούς ισχύος του, με την όποια αλλαγή νααπαιτεί αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Οι συντάκτες του πορίσματος,εξάλλου, υποστηρίζουν πως «έχει αποδειχθεί ότι η συνεχής αύξηση των φορολογικώνσυντελεστών, αυξάνει την φοροδιαφυγή και μειώνει τις επενδύσεις και ταφορολογικά έσοδα».

Ζητούν ακόμα επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ για τις υπηρεσίες, «ώστε ναβρεθεί μία ισορροπία κινήτρων που να αντιμετωπίζει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή»και εφαρμογή της λογικής «πρώτα φορολογείς την κατανάλωση, μετά τα εισοδήματακαι στο τέλος την παραγωγή που δημιουργεί εισοδήματα και ενισχύει την ζήτηση».

Στο πόρισμα προβλέπεται ακόμα απόδοση της φορολογίας των ακινήτων στηνΤοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες της στο πλαίσιο τηςαρχής της επικουρικότητας.

Στην παράγραφο των χρηματοδοτικών εργαλείων, πάντως, προβλέπεται μεταξύάλλων η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες ετήσιαςεξυπηρέτησής του που σήμερα περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς καιυιοθέτηση δράσεων που θα αυξάνουν τη ρευστότητα της ελληνικής Οικονομίας, αφού«δεν νοείται πρόγραμμα ανάπτυξης με capital controls», όπως σημειώνεται...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.