ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Τι θα γίνει με τις διοικήσεις - «κόκκινα» δάνεια

Αλλαγές στο νόμο για τις τράπεζες επιδιώκει η κυβέρνηση...

Σε υπερένταση βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να προχωρήσουν και σε διοικητικές αλλαγές στο πλαίσιο της αξιολόγησης που πραγματοποίησε το ΤΧΣ. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «ελληνική» συμμετοχή στις διοικήσεις. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα 43 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επερώτηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών, προβληματισμός που φαίνεται ότι αγγίζει και πολλούς βουλευτές της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό η αντιπροεδρία σε συνεργασία με τον υπουργείο οικονομικών απέστειλαν επιστολή στους θεσμούς ζητώντας αλλαγές στο νόμο των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια για τις τράπεζες έχουν στενέψει, ενώ η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι του SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Έτσι, στην 3ετία 2017-2019 οι τράπεζες θα πρέπει να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από «κόκκινα» δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ ή περίπου 13 δισ. ευρώ, ενώ θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση για την επίτευξη των στόχων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, η μείωση των «κόκκινων» θα επιτευχθεί μέσω: αναδιαρθρώσεων - ρυθμίσεων προβληματικών δανείων, διαγραφών δανείων (έχουν σχηματίσει προβλέψεις ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ) αλλά και πωλήσεων προβληματικών δανείων σε τρίτους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το περιβάλλον για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων έχει βελτιωθεί και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Πλέον έχουν υιοθετηθεί σημαντικά νομοθετήματα, με αντικείμενο την επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα των διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων. Επιπλέον η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές και η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων, αποτελούν πρωτοβουλίες-τομές για το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες.

Απαισιόδοξη για τις εγχώριες τράπεζες εμφανίζεται σε έκθεσή της η Bank of America - Merrill Lynch, υπογραμμίζοντας ότι τα δομικά προβλήματα επισκιάζουν τα όποια θετικά σημεία για τις ελληνικές τράπεζες. Οι αναλυτές της τράπεζας ξεχωρίζουν τρεις μεγάλους δομικούς κινδύνους: την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τη δομή της χρηματοδότησης και την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οπως επισημαίνει, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που διαμορφώνεται στο 50%, είναι υπερβολικά υψηλό για να αντιμετωπιστεί μέσω μιας φυσικής διαδικασίας αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου, σημειώνοντας ότι το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί ένας συνδυασμός λύσεων, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και επιλογές που δεν θα είναι φιλικές για τις τράπεζες. Από τις επιμέρους τράπεζες ξεχωρίζει την Alpha Bank.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κουραφέξαλα .Τραπεζα Πειραιώς ,στεγαστικό
    Με ονομαστικό επιτόκιο 5% αίτηση μείωσης
    Επιτοκίου μεγαλοπρεπής άρνηση ,μη συνεργάσιμη
    Τράπεζα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.