ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βαρύ» το «πακέτο» των συζητήσεων μέχρι τα Χριστούγεννα

Τι θα συζητήσει ο Αμερικανός υπουργός με τον Τσακαλώτο - Η επίσκεψη Λιού και ο «παράγοντας» ΔΝΤ

Και στον αμερικανικό παράγοντα «ποντάρει» η Κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου: Ο Τζακ Λιού υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται Αθήνα  και θα δει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η «κουβέντα» των δύο αντρών θα «αγγίξει» και τον παράγοντα ΔΝΤ.
liou

του Βαγγέλη Δουράκη

Αυτή την στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: Όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι ΗΠΑ έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση της «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους

Η ελληνική πλευρά αυτό που θέλει να πετύχει είναι «συνταγή» ΔΝΤ για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέλοντας να συναρτήσει τις αποφάσεις για το χρέος ακριβώς με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε πως «προφανώς υπάρχει ανησυχία για τις οικονομικές συνθήκες μετά το Brexit, υπάρχει αβεβαιότητα για τις επενδύσεις. Είναι επίσης προφανές ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαρτώνται και από το χρέος. Εμείς θα τα βάλουμε όλα αυτά στη συζήτηση (σ.σ.: του φθινοπώρου) και νομίζω ότι θα βρούμε λύση».

Δια του Επιτρόπου Μοσκοβισί, οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να ανοίξουν αυτή την «κουβέντα», παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν το επόμενο πεντάμηνο, συγκεντρώνει ήδη χαρακτηριστικά μεγάλων δυσκολιών.

Ξεκινώντας από το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν ακόμα αγώνα δρόμου. Με ζητούμενο και πάλι να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία αλλά με αρνητικούς οιωνούς ως προς τα χρονοδιαγράμματα, οι οποίοι απορρέουν από τις αργόσυρτες και βασανιστικές διαδικασίες της πρώτης αξιολόγησης.

Τσακαλώτος και Μοσκοβισί συμφώνησαν πως όλες οι εκκρεμότητες της παρούσας φάσης θα πρέπει να έχουν λήξει έως τα Χριστούγεννα.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα απομεινάρια της πρώτης αξιολόγησης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε από τον Σεπτέμβριο να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται τα εργασιακά.

Δείγμα προθέσεων για τον βαθμό φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας αποτελεί ενδεχομένως η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία το ζητούμενο δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, με την υποσημείωση όμως ότι «χώρες οι οποίες απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας πέτυχαν αύξηση της απασχόλησης». Και στην Ελλάδα, όπως πολλές φορές σημείωσε, η αύξηση της απασχόλησης είναι βασικό ζητούμενο.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για το χρέος και την επάνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Πρόγραμμα.

Σε εκείνο το σημείο της συζήτησης, η ελληνική πλευρά θέλει να εντάξει και τη συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όλα αυτά όμως είναι πολύ πιθανό να απαιτήσουν πολύ περισσότερο χρόνο από το πεντάμηνο που μας χωρίζει έως τα Χριστούγεννα.

Και παραμένει με ερωτηματικά, εάν μέχρι τότε μαζί με όλα τα άλλα θα σέρνεται και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου, με τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.